Русия и Китай блокират опит на САЩ да наложи нови санкции, свързани със Северна Корея

Русия и Китай блокират опит на САЩ да наложи нови санкции, свързани със Северна Корея, предава AFP.

Искането бе последвано от решението на Министерството на финансите на САЩ да наложи едностранни санкции на руска банка, севернокорейски служител и две компании.

Двете компании са обявени за индустриално и търговско дружество.

Русия и Китай призоваха Съвета за сигурност да обмисли облекчаване на санкциите, за да възнагради Северна Корея за започване на диалог със САЩ и за спиране на тестовете за ракети.

Съединените щати обаче призоваха за запазване на "максималния натиск" от санкциите, докато Северна Корея напълно демонтира своите програми за ядрени и балистични ракети.

По-рано в четвъртък, севернокорейското външно министерство направи гневно изявление и осъди Съединените щати за това, че „продължават своите овертюри“, чрез "налагане международните санкции и натиск".

Съветът миналата година прие три пакета от санкции, насочени към икономиката на Северна Корея чрез забрани за износ и внос, както и за ограничения върху банковото дело.

Това беше вторият път в рамките на три седмици, когато Русия и Китай възразиха срещу искането на САЩ за затягане на санкциите за Северна Корея.

На 19 юли двете държави поставиха шестмесечен срок за задържане на искането на САЩ за спиране на доставките на рафинирани нефтени продукти в Северна Корея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия