Русия и Китай искат облекчаване на санкциите срещу Северна Корея

Най-ефективният начин за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров е изграждането на мирен механизъм в региона. Това заяви министърът на външните работи на Китай Ван И на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветен на перспективите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Денуклеаризацията, по думите му, ще бъде насърчена, ако бъде установено практическо сътрудничество за растежа на благосъстоянието на севернокорейците, пише Российская газета.

Оказването на натиск върху Пхенян, според Ван И, не може да бъде самоцел. Дипломатът предложи, във връзка с позитивната динамика в диалога между двете Кореи, да бъде поощрен Пхенян, чрез разглеждане в Съвета за сигурност на възможността за разхлабване на санкциите против Северна Корея.

В своята реч, външният министър на Русия Сергей Лавров потвърди, че в последните месеци е бил постигнат прогрес в разрешаването на ситуацията на Корейския полуостров: Северна Корея е въвела мораториум върху ракетните опити, били са отложени военни маневри на полуострова. Според руския министър, изграждането на доверие в региона е ключово за стабилността.

Лавров определи като недопустима ситуацията, в която санкциите по отношение на Пхенян се превръщат в елемент на колективно наказание. Дипломатът предложи разработването на система на международни гаранции за Северна Корея, която ще я насърчи да проведе денуклеаризацията без да рискува безопасността си.

Несвоевременно, според Лавров, изглежда линията на по-нататъшно затягането на санкционната хватка от страна на отделни страни. „Излишното прилагане на санкциите заплашват севернокорейските граждани с неприемливи трудности“, счита руският външен министър.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че обсъжда с представителите на Пхенян възможността от провеждането на втора среща на върха между лидерите на Северна Корея и САЩ. Въпреки това, външният министър повтори, че до пълната денуклеаризация на Корейския полуостров, всички санкции по отношение на Северна Корея ще се запазят. „Няма друг път към мира и светлото бъдеще“, поясни той. „Всеки друг път ще доведе до ново напрежение“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия