Eксперт по международни отношения: Посланията от форума по сигурността в Мюнхен са песимистични

Спецпрокурорът Мълър поиска 19 г. затвор за бивш съветник на Тръмп

Бойко Борисов в Мюнхен: България ще продължи да укрепва сътрудничеството си с Европол Премиерът проведе среща с изпълнителния директор на службата Катрин де Бол

Иван Пенков: Възможно е да има имплантирани руски агенти у нас

Корнелия Нинова: Днес лъсна истината за нова управляваща коалиция – ГЕРБ, ДПС, ОП

„Нема такъв живот“ на сцената на „Сълза и смях“ Уникална комбинация от stand-up комедия и илюзия

Еманюел Макрон обяви 11 март за национален ден в памет на жертвите на тероризма

ВМРО: Поредните цигански посегателства показват, че има спешна нужда от държавна концепция по проблема

Храмът на Великата богиня-майка в Тракия Слънчев фалос опложда недрата на земята всеки ден в 12 часа

Томислав Дончев: През 2015 г. имаше опити за намеса в българските избори

Провокация от Ларс фон Триер на „София Филм Фест“ Завръщането на Ума Търман

Резервната гума бавно изчезва Новите коли се оборудват със спрейове и “патерици”

Състоянието на 27-годишния мъж, заразен с морбили, се е влошило Болните деца са в стабилно състояние

Цветан Цветанов: Винаги сме били за намаляване на прага на преференцията

Кирил Ананиев: Създали сме необходимата организация, за да овладеем заразата с морбили Здравният министър призова родителите да ваксинират децата си

Русия и Украйна не успяха да се договорят за транзита на газ

Преговорите за транзита на газ от Русия за Европа през украинска територия ще продължат след президентските избори в Украйна. Това са резултатите от срещата в Брюксел на ниво Украйна-Русия-ЕС. Това съобщава изданието „Независимая Газета“, уточнявайки, че страните са обменили взаимно изключващи се предложения.

Договорът за транзит на руски газ през украинската газопреносна система, подписан през 2009 г., е валиден до края на тази година. Киев е заинтересован от подписването на нов договор предвид изграждането на обходни газопроводи. Русия не възразява срещу това, особено след като алтернативните маршрути за доставка на газ няма да достигнат проектните си мощности до 2020 г.

Украинската страна обаче настоява за нова схема за организиране на транзита, която включва подписването на два договора. Първият да е между „Газпром“ и оператора на украинската газопреносна система (сега функцията му продължава да се осъществява от дъщерното дружество на „Нафтогаз“, компанията „Укртрансгаз“). Вторият да е между оператора на газопреносната система и европейските купувачи на газ. Става дума, че точката на продажба на газ ще бъде преместена от западната граница на Украйна до украинско-руската граница.

„Най-добрият вариант за Украйна е европейските компании да резервират тези съоръжения и да купуват газ на украинско-руската граница. Това може да бъде както руски газ, така и газ от Туркменистан, Узбекистан, Казахстан … всеки друг, който преминава транзитно през територията на Русия“, обясни Юрий Витренко, търговски директор на „Нафтогаз“.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна за европейска интеграция Олена Зеркал написа в социалната мрежа, че новата схема, която украинската страна трябва да внедри за изпълнение от 2020 г., се основава на нормите и правилата на ЕС. „Операторите на газопреносните системи на Украйна и Русия трябва да сключат договор за технологично сътрудничество на руско-украинската граница, както е предвидено в правилника на ЕС“, обясни тя. А вторият договор, според Зеркал, „трябва да определи обемите на газа и периода на транспортиране.

Руската делегация, според министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, е предложила да удължи съществуващия договор за следващия период. „Какъв е проблемът с удължаването? В допълнение към несъответствието на договора с европейските правила, при тълкуването на „Газпром“ този договор не съдържа никакви гаранции за обема на транзита. Това означава, че след приключването на строителството на „Северен поток 2“ руската страна може да намали транзита през украинската територия до нула, дори ако договорът бъде продължен за следващите години“, обясни Юрий Витренко.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.