Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Увредено сърце и бял дроб са причинили смъртта на китаеца в Банско

Русия и Украйна не успяха да се договорят за транзита на газ

Преговорите за транзита на газ от Русия за Европа през украинска територия ще продължат след президентските избори в Украйна. Това са резултатите от срещата в Брюксел на ниво Украйна-Русия-ЕС. Това съобщава изданието „Независимая Газета“, уточнявайки, че страните са обменили взаимно изключващи се предложения.

Договорът за транзит на руски газ през украинската газопреносна система, подписан през 2009 г., е валиден до края на тази година. Киев е заинтересован от подписването на нов договор предвид изграждането на обходни газопроводи. Русия не възразява срещу това, особено след като алтернативните маршрути за доставка на газ няма да достигнат проектните си мощности до 2020 г.

Украинската страна обаче настоява за нова схема за организиране на транзита, която включва подписването на два договора. Първият да е между „Газпром“ и оператора на украинската газопреносна система (сега функцията му продължава да се осъществява от дъщерното дружество на „Нафтогаз“, компанията „Укртрансгаз“). Вторият да е между оператора на газопреносната система и европейските купувачи на газ. Става дума, че точката на продажба на газ ще бъде преместена от западната граница на Украйна до украинско-руската граница.

„Най-добрият вариант за Украйна е европейските компании да резервират тези съоръжения и да купуват газ на украинско-руската граница. Това може да бъде както руски газ, така и газ от Туркменистан, Узбекистан, Казахстан … всеки друг, който преминава транзитно през територията на Русия“, обясни Юрий Витренко, търговски директор на „Нафтогаз“.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна за европейска интеграция Олена Зеркал написа в социалната мрежа, че новата схема, която украинската страна трябва да внедри за изпълнение от 2020 г., се основава на нормите и правилата на ЕС. „Операторите на газопреносните системи на Украйна и Русия трябва да сключат договор за технологично сътрудничество на руско-украинската граница, както е предвидено в правилника на ЕС“, обясни тя. А вторият договор, според Зеркал, „трябва да определи обемите на газа и периода на транспортиране.

Руската делегация, според министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, е предложила да удължи съществуващия договор за следващия период. „Какъв е проблемът с удължаването? В допълнение към несъответствието на договора с европейските правила, при тълкуването на „Газпром“ този договор не съдържа никакви гаранции за обема на транзита. Това означава, че след приключването на строителството на „Северен поток 2“ руската страна може да намали транзита през украинската територия до нула, дори ако договорът бъде продължен за следващите години“, обясни Юрий Витренко.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.