Русия ни праща оборудването за „Белене“

Разходите по доставката са за сметка на руската страна

От 20 януари е започнало товаренето в морското пристанище на Санкт Петербург на част от оборудването за АЕЦ “Белене” за транспортиране до България, съобщиха от руските Ижорски заводи, които са сред производителите на съоръженията за спрения строеж на ядрената централа. Предприятието е част от групата “Обединени машиностроителни заводи” и работещо по договор с изпълнителя на строежа “Атомстройекспорт”.

Първата пратка може да бъде доставена от руската страна в края на март или в началото на април, съобщи преди седмица изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов по време на пресконференция в Министерството на енергетиката. По думите му цялото оборудване ще бъде получено на няколко пратки. Той увери, че разходите по доставката са за сметка на руската страна.

От цеховете на заводите се товарят за площадката край Белене един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.

Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с график, съгласуван от “Атомстройекспорт” и НЕК, уточняват от Ижорските заводи.

“Оборудването за АЕЦ “Белене” съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания”, отбеляза генералният директор на ПАО “Ижорски заводи” Александър Шарапов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика