На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Русия няма какво да крие и от какво да се страхува Съществува риск от втора Карибска криза

Повод за статията, написана специално за в. „Комерсант“, е публикуването на доклада на US спецпрокурора Робърт Мълър (на снимката) за разследването на „руската връзка“, в който отново се твърди, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Не искаме „гладиаторски битки“ по информационната сигурност

На фона на вече обичайната, може да се каже ритуална антируска пропаганда, в последно време в американските експертни среди започнаха да се чуват и здравомислещи гласове. Привлича вниманието неотдавнашната статия „Тази гореща линия може да претодврати кибервойна между САЩ и Русия“, публикувана в The Daily Beast. Професионалистите, следящи този сюжет, едва ли ще намерят в статията каквито и да било откровения. Важното е друго – в нея открито се признава, че отсъствието на експертен, деполитизиран диалог между Русия и САЩ в областта на международната информационна сигурност е не просто път в задънена улица, но и опасен, пълен с недоразбирания и риск от мащабен конфликт.

Това не са емоционални оценки, а чисти факти, представени от американски представители на силите за сигурност, действащи и бивши сътрудници на администрацията, отговарящи за въпросите на киберсигурността, т.е. тези, които разбират ситуацията „на терен“ и които поради естеството на своята дейност трябва да мислят максимално прагматично.

Щом експертните среди и тези на силите за сигурност в САЩ наистина споделят тези оценки, то това е от случаите, в които е трудно да не се съгласим с колегите, макар и „от другата страна на барикадата“.

Преди 6 г. – през 2013 г., успяхме да постигнем договорки за създаването на линия за пряка комуникация между Русия и САЩ в случай на киберинциденти. В същността си те са изградени по схемата, каквато съществуваше по време на Студената война спрямо традиционни военни инциденти и позволяват оперативно да се разменя информация на всички нива – от ведомствено до политическо.

През тези години каналите бяха задействани и то неведнъж. Трябва да признаем, че при администрацията на Барак Обама имахме доста оживен диалог по кибервъпроси, както на рутинно техническо равнище, така и във формата на пълноценни консултации. Провеждаха са срещи на експерти, на които те можеха директно да обсъждат възникващите проблеми. В рамките на руско-американската президентска комисия дори бе създадена специална друстранна работна група на високо равнище.

Що се отнася до работата на самите горещи линии, най-яркият пример е запитването на американската страна през есента на 2016 г. в периода на кандидат-президентската кампания по повод притеснението на САЩ от несанкционирано проникване в тяхната електронна инфраструктура. Ние, както винаги, реагирахме бързо, извършен бе обмен на съответната техническа информация. Нашият Национален координационен център за компютърни инциденти, който отговаря за функционирането на тази линия, още през декември м.г. изрази готовност в случай на съгласие от американска страна да обнародва съдържанието на тази преписка. Това предложение отправихме официално към Вашингтон по дипломатически канали в началото на т.г. В отговор получихме отказ.

Подробно разяснение по този въпрос даде говорителката на МВнР на един от своите брифинги през март.

От свое име мога само да добавя, че нашето предложение да се публикува преписката, е безпрецедентна крачка, това е истинска прозрачност, за важността на която така често говорят нашите партньори.

Русия няма от какво да се страхува. Както и няма какво да крие. Готови сме тази преписка да бъде проучена от широката общественост в Русия и САЩ, медиите, експертите, и те да си направят своите изводи за това какво точно се е случило тогава. Но засега не можем да публикуваме тези данни, тъй като ни бе отказано от американска страна. По предлог „чувствителност“ на тези материали. Едва ли в тях има нещо по-чувствително за САЩ, отколкото за нас. По-скоро този подход издава неувереност в позициите, та нали при наличието на общодостъпни факти ще е много по-сложно да се тиражират обвинения за „руската ръка“ в кибератаките.

Абсурдът обаче не свършва с това. Когато получихме отказ от американските държавни органи, ние решихме да разкажем директно на американското общество за това, как Москва гледа на ситуацията с горещата линия и предложихме на редица водещи US медии да публикуват статия. Казахме им – ние просто ви даваме „пряка реч“, а вие коментирайте, както искате. Ако не ни харесват нашите предложения или не ни вярвате – така и напишете, а читателите сами ще преценят.

Първоначално тези издания проявиха явен интерес, уточняваха детайли, казваха, че са готови да публикуват, но после, изглежда ги „удариха през ръцете“ и последва отказ без обяснение за причините. Уплашиха се.

Но това е емоционалната страна на въпроса, а ние сме по-ориентирани към прагматиката. За втори път ще се съглася с американските колеги (Майкъл Даниел, Крис Пейнтър, Люк Дембовски), чието мнение бе цитирано във въпросната статия: само съществуването на канал за екстрена връзка не е достатъчно. За ефективна работа е нужен диалог между тези, които се занимават с осигуряването на всекидневната дейност, нужен е по-широк разговор по въпросите на международната информационна сигурност.

Често чуваме от официален Вашингтон, че за това „няма доверие“. Иска ми се да попитам в отговор: „А откъде да се вземе то, ако вие постоянно отказвате какъвто и да било разговор по тази тема?“. Нали ние вече неведнъж предлагахме да се проведат двустранни консултации и в отговор получавахме отказ. Понякога нещата стигаха до абсурд, като преди година в Женева, когато американската страна отмени такава среща няколко часа преди началото й, при това делегациите вече бяха на място. Неволно човек ще си помислви, че разговорът лице в лице толкова плаши нашите партньори, че предпочитат да предават своите обиди през медиите.

Но нали въпросът не е в плоскостта на рутинната политика, размяната на „ужилвания“ или някакви субективни фактори.
Днес, както и преди 50 години, става въпрос за предотвратяване на ескалация на киберинцидента до ниво на пълномащабен военен конфликт между Русия и САЩ.

Ако линиите за екстрена връзка, подкрепени от експертен диалог, ще буксуват по политически причини, съществува риск от втора „Карибска криза“, но този път поводът няма да са бойни глави, а информационно-комуникационни технологии, и събитията ще се развиват за броени минути, оставяйки на двете страни катастрофално малко време за взимане на решения. И това отдавна вече не е сценарий за фантастичен филм, а това е нашата реалност. Иска ми се да вярвам, че в САЩ добре осъзнават това, както и в Русия. Най-малкото на такава мисъл навеждат изказаните от американски експерти мнения.

Същата линия – за откритост, демократичност, конструктивен диалог, се стремим да следваме в отношенията със САЩ по кибервъпросите на многостранни платформи. Както е известно, тази година в ООН трябва да бъдат създадени две профилирани преговорни структури по международна информационна сигурност – Работна група с открит състав (РГОС) за всички държави членки на ООН и Група на правителствени експерти (ГПЕ). Интересното е, че макар първата да се създава по руска инициатива, а втората – формално по американска, всъщност и двата формата първоначално бяха предложени и поддържани в дневния ред от Русия, като същевременно западните страни се отнасяха скептично и критикуваха при всеки удобен случай. Както и да е, реалността е такава, сега в ООН ще работят паралелно две групи и е важно да се определи на какви принципи ще взаимодействат те.

Организирането на „гладиаторски битки“ в ООН по темата международна информационна сигурност не е вариантът, който подкрепяме.

Русия, както и останалите държави, е заинтересована работата на тези групи да се развива в допълващ се, неконфронтационен, конструктивен и основан на сътрудничество дух.

Изхождайки от съображения за здрав разум, предлагаме схема на „подялба на бремето“. В нея РГОС трябва да се съсредоточи върху крупни политически сюжети, които вълнуват мнозинството членове на световната общност – правилата на отговорно поведение на държавите в информационното пространство, мерки за укрепване на доверието в тази сфера, помощ за развиващите се държави, а също обсъждане на това как ще изглежда в перспектива самият преговорен формат по тази тема (постоянно действащ комитет на Общото събрание на ООН, или друг вариант).

На свой ред ГПЕ би могла в приоритетен порядък да се заеме с не по-малко важната, но по-тясно специализирана тема – въпросът за приложимостта на действащите норми на международното право към информационното пространство.

Вторият важен принцип на „мирното съвместно съществуване“ на двете групи е хармонизацията на усилията. Дискусията и в двата формата трябва да бъде неполитизирана и прагматична, а нейните резултати – взаимно допълващи се, а не конкуриращи се. От описанието на сферите на отговорност на РГОС и ГПЕ се вижда, че им предстои да повдигат колосален пласт от проблеми, а това е възможно само в случай на конструктивна настройка на всички участници.

Искам да подчертая, че с такъв план – своеобразна програма за съвсместни действия, ние се обърнахме към американците още през декемри м.г. Както и преди това, предложихме среща за обсъждане на тези теми. Както и преди това, не получихме отговор. Остава съвсем малко време до стартирането на двете структури. Остава ни да се надяваме, че здравият разум на партньорите ни ще надделее и те ще се възползват от този „прозорец на възможности“, преди той да се е затворил. Ние от своя страна сме готови за диалог.

*Андрей Крутских е спецпредставител на президента на Русия по въпросите на международното сътрудничество и посланик за специални поръчения на МВнР на Русия. Статията му е публикувана във в. „Комерсант“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (57)

 1. СССР-2 ще падне като СССР-1, защото и първият се въоражаваше без икономика и правеше опити да рекетира целия свят.

  1. ти кажи де е евроатлантическа България…. май май е паднала с двата крака вдигнати нависоко…

 2. Пак на русия, всички са криви.Кажете един договор който русия спазва. Кажете колко договора с България е погазила и насъска Сърбия и Румъния.На азиатските орди, никаква вяра.

  1. Подкрепям!
   всъщност става въпрос за следното:
   ВОДИ СЕ ВОЙНА!!! Целият свят СРЕЩУ ПУТЮ!!! Но изрично подчертавам, че ПУТЮ ЗАПОЧНА ПРЪВ!!! И сега целият свят ВОЮВА СРЕЩУ АГРЕСОРА ПУТЮ!!!
   На война като на война! Целта на всяка една война е ДА ИЗТОЩИ РЕСУРСИТЕ НА ПРОТИВНИКА!!! И когато остане БЕЗ РЕСУРСИ – тогава ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН, или да се предаде!
   Но веднага ще кажете ПИЗДОСТАН Е НЕИЗТОЩИМ ОТКЪМ РЕСУРСИ!!!
   Отговорът е прост – ПИЗДОСТАН Е НЕИЗТОЩИМА ТЕРИТОРИЯ С РЕСУРСИ!!! Но истинските му ресурси СА ХОРАТА!!! И ето ТЕЗИ ИСТИНСКИ РЕСУРСИ СА ИЗТОЩИМИ И КРАЙНИ – все някога ЩЕ СВЪРШАТ!!! „Свършването“ винаги става по два начина – първият УНИЩОЖЕНИЕ и вторият – ПРИОБЩАВАНЕ КЪМ „победителя“!
   Та в момента войната се води на ПРИОБЩАВАЩИЯ ФРОНТ!!! Като СЕ ИЗТОЩАВА РЕСУРСНИЯ ФРОНТ!!!
   Путю иска САМО ЕДНО НЕЩО – ПРЕГОВОРИ!!! Няма значение за какво – ДА СЕ ПРЕГОВАРЯ С ПУТЮ за да може ТОЙ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ СИТУАЦИЯТА „с лице“ (както се казва на пиздостанския търновски диалект). в смисъл „АЗ СЪМ ВЕЛИК ЗАТОВА ПРЕГОВАРЯТ С МЕН – ВЕЛИКИЯ“!
   Как обаче се развиват действията?
   ПИЗДОСТАН, както и Китай МОГАТ САМО ДА ПРОИЗВЕЖДАТ!!!
   Ако тръгнат да продават произведеното – то ВЕДНАГА НЕЩАТА СТИГАТ ДО ЗАПАДНИЯ СВОБОДЕН (подчертавам СВОБОДЕН) ПАЗАР! Нито пиздостан, нито Китай нито който и да е на планетата може да продаде произведено в изключително големи размери БЕЗ ДА ПОЛЗВА ЗАПАДНИЯ СВОБОДЕН ПАЗАР!!!
   Та ето първото изтощаване – ВЪН ОТ ЗАПАДНИЯ ПАЗАР!!!
   Путю, като кръгъл глупак веднага реагира – ОТИВАМ НА ИЗТОК (разбирай Китай)!
   ПРЕКРАСНО – ХОП и капанът ЩРАКНА!!! Сега вече си зависм не от някаква имагенерна единица „запад“, която не граничи с теб, а си зависим от МИЛИАРДЕН СЪСЕД (който между другото има програма за достигане на 2 млрд население), който СЧИТА ПОЛОВИНАТА ОТ ТЕРИТОРИЯТА ТИ ЗА „СВОЯ“!!! И който убеждава тези 2 млрда, че ЩЕ ОСВОБОДИ „СВОЯТА“ ТЕРИТОРИЯ!!!
   С други думи – към „войната на изтощение“ от запад се прибавя и „война на изтощение“ от изток! И то без „западът“ да каже и една думичка в тази посока!
   Какво може да направи Путю?
   Ами той, като всеки ТЪП МИЛИЦИОНЕР (а той е бил НАЧАЛНИК НА ВСИЧКИ МИЛИЦИОНЕРИ) може ЕДИНСТВЕНО ДА ЗАБРАНЯВА!!!
   И започват забраните: ПОИМЕННО ПЪТУВАНЕ НАВСЯКЪДЕ (билет се купува само срещу паспорт и най-малко 24 часа предварително; ПОИМЕНЕН ИНТЕРНЕТ (паспорт); ЗАБРАНА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА VPN (скриване на IP адреса); ЗАБРАНА НА САЙТОВЕ, НЕУДОБНИ НА ВЛАСТТА;…
   Следва в близките 2 години – ЗАБРАНА НА ПОЛЗВАНЕ НА САЙТОВЕ ИЗВЪН ДОМЕЙНА .ru!!!
   Всичко това се съпровожда с БРУТАЛНО ПОГАЗВАНЕ на международната мрежа, като СЕ ИЗТЪКВА „мотива“ – НЯМА ДОГОВОРИ, ЗНАЧИ Е РАЗРЕШЕНО!!! Ако искате да спрем – трябва да перговаряте с нас!
   За „запада“ такива „преговори“ са невъзможни по една проста причина – те няма да спрат КИБЕРАТАКИТЕ, а само ще доведат до БЕЗКРАЙНИ „ПИТАНИЯ“ (при Обама беше точно така) и единствения „отговор“ – НАСТАМНЕТУ!
   Ето защо Западът се ориентира към „визията“ НИЕ ДА СИ ОПРАВИМ НАШАТА КЪЩИЧКА, а путю все едно ЩЕ МИНЕ В НЕБИТИЕТО!!!
   И така западът започна да си „оправя къщичката“ и ИЗВЕДНЪЖ ВИДЯ, че НИКОЙ НЕ ПЛАЩА ПОЛАГАЕМИТЕ МУ СЕ ВНОСКИ!!! Германия вместо да „внася“ в НАТО 70 млрд ЕВРО годишно – „внася“ 12 млрд! Франция вместо 60 – внася 20 млрд. Италия вместо 50 – внася 7! И т.н.
   Ето защо Тръмп ПОБЕСНЯ!!! Ето защо и ЩЕ СИ ОТИДЕ Меркелица – ами, че с „оставащите“ 58 млрд евро тя наистина МОЖЕШЕ (и се опита!!!) ДА ИЗХРАНИ 1 МИЛИОН АРАБИ на германска територия, като им построи и джамии за да не се „обиждат!!!
   На всичко това ТРЪМП СЛАГА КРАЙ!!!
   И се получава както в Сирия – минават 300 ПИЗДОСТАНСКИ ВОЙНИКА на изток от Ефрат и Тръмп пита по директния телефон: „Това ваши войници ли са?“
   Отговорът на кремъл беше „НАСТАМНЕТУ!“
   Тръмп затваря телефона и казва: „Чухте ли? ИХТАМНЕТУ! Какво чакате – ИЗТРИЙТЕ ГИ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА!“
   Ето така 240 пиздостански войника се върнаха в пиздостан в ЗАВАРЕНИ ПОЦИНКОВАНИ КОВЧЕЗИ!!!
   Сега е същото, но в ИНФОРМАТИКАТА (кибер пространството)!
   Никакви преговори с путю! Само питане – ваши хора ли са това?
   НАСТАМНЕТУ!
   Много добре – изтриване на цели киберхранилища!!!
   И путю „убеждава“ своите, че трябва да минат на свой „рунет“!
   ПРЕКРАСНО – вместо да имат хАмериканците 10 милиона филтъра за да филтрират пиздостанската активност – ще имат само 10, контролиращи ВХОДОВЕТЕ НА РУНЕТ в СВЕТОВНИЯ НЕТ!!!
   Ето така войната на изтощение вече е СПЕЧЕЛЕНА!!!
   И то не от САМОИЗОЛИРАЩИЯ СЕ путю!

   1. точно така!
    путин я започна, конкретно документирано в изказването на холандския външен министър халбе зайлстра за събитията от преди 17 години, в дачата в подмосковието!
    проблемът е, че се доказа, че е лъжа.
    факт.
    пий си хапчетата трол слабоумен.

    1. Както винаги – ЛЪЖЕШ (не КАТО) ДЪРТ ЦИГАНИНО!!!
     Халбе Зайстра ПОДАДЕ ОСТАВКА защото НЕ ИСКАШЕ ДА ИЗДАДЕ ИЗТОЧНИКА СИ НА ИНФОРМАЦИЯ!!!
     Подаде оставка!!!
     Ти КЪДЕ ВИДЯ ЛЪЖАТА МУ???
     Защото в КРМЛИН.РУ НЕ ПИШЕ НИЩИЧКО ЗА КАКВАТО И ДА Е ЛЪЖА!!!
     Точно обратното – в кремлин.ру пише следното:
     НЕКА г-н Зайстра РАЗКРИЕ ИЗТОЧНИКА СИ НА ИНФОРМАЦИЯ и тогава (ЗАБЕЛЕЖИ ЦИГАНИНО!!! – след като е РАЗКРИТ КОЙ Е!!!) ще можем да дадем КАКВИТО И ДА Е ОБЯСНЕНИЯ!!!
     Оди да лъжеш бабичките в лревуново, ЦИГАНИНО!!!

     1. ц. троле лъжещ:
      „Der niederländische Außenminister Halbe Zijlstra hat zugegeben, über eine Begegnung mit dem russischen Präsidenten Wladimir Putin gelogen zu haben.“
      //www.faz.net/aktuell/politik/ausland/niederlaendischer-aussenminister-log-ueber-treffen-mit-putin-15445009.html

      зайлстра е отказвал да подаде оставка, докато бившият шеф на шел не е обявил, че той е бил в залата докато зайлстра е чакал отвън… и че нищо подобно не е предавал на зайлстра… после зайлстра се опитал да шикалкави, поради което шефът на шел отново е трябвало да търси контакт с журналистите (три пъти) при което е ставало въпрос: зайлстра или шефът на шел лъже.
      чак тогава отрепката зайлстра подава оставка…
      при което лъжецът-отрепка марк рюте заявява, че да лъжеш в политиката не е грях, а министърката по фейк нюз се скрива в мечи з@дник…
      факти.

     2. Вече съм ПИСАЛ МНОГО ПЪТИ, че си БЕЗПОДОБЕН ЛЪЖЕЦ, което ме кара да мисля, че си ЦИГАНИН!!!
      Ето ФАКТИТЕ, за които говориш:
      СТАТИЯТА, която цитираш е следната:

      Niederländischer Außenminister log über Treffen mit Putin
      Putin soll bei einem Treffen sein „Großrussland“ definiert haben, behauptete der niederländische Außenminister. Jetzt muss Zijlstra zugeben: Er hat die Aussage gar nicht selbst gehört. Für seine Lüge hat er aber eine Entschuldigung parat.

      Der niederländische Außenminister Halbe Zijlstra hat zugegeben, über eine Begegnung mit dem russischen Präsidenten Wladimir Putin gelogen zu haben. Der rechtsliberale Politiker hatte behauptet, 2006 im Ferienhaus von Putin gewesen zu sein, als dieser auf die Frage nach seiner Definition von Großrussland gesagt haben soll: „Das ist Russland, Weißrussland, die Ukraine und die baltischen Staaten.“

      Der Zeitung „De Volkskrant“ vom Montag sagte der Minister nun, dass er dies nicht selbst gehört habe. Die Enthüllung ist peinlich, da Zijlstra am Dienstag seine erste Reise als Außenminister nach Russland plant.

      Mit der Lüge habe er denjenigen schützen wollen, der ihm von dem Gespräch mit Putin erzählt habe. Die Äußerungen von Putin seien aber geopolitisch so wichtig, dass er darüber nicht habe schweigen wollen.

      Ministerpräsident Mark Rutte sprach von einem „großen Fehler“ des Ministers. Seine Glaubwürdigkeit sei aber nicht beschädigt. Der Vorfall habe auch keine Folgen für die Beziehungen zu Russland. „Weil die Russen sehr gut wissen, dass der Inhalt stimmt.“

      Im politischen Denken der Moskauer Führung unter Putin zählen die ehemaligen Sowjetrepubliken an der russischen Westgrenze zum Einflussgebiet Russlands. In der Ukraine hat Russland 2014 mit der Annexion der Halbinsel Krim und dem Eingreifen im Osten des Landes versucht, eine Annäherung Kiews an die Europäische Union zu verhindern.

      А това е превода (извинявам се за лошото ми владеене на немски – превеждах буквално):

      Холандският външен министър излъга за среща с Путин
      Смята се, че Путин е определил своята „Голяма Русия“ на среща, каза холандският външен министър. Сега Zijlstra трябва да признае: не е чул изявлението сам. Но той има извинение за лъжата си.

      Холандският външен министър Халбе Зийлстра призна, че е излъгал за среща с руския президент Владимир Путин. Десният политик твърдеше, че е бил във ваканционния дом на Путин през 2006 г., когато той е казал дефиницията си за Велика Русия: „Това са Русия, Беларус, Украйна и балтийските държави“.

      Министърът каза в понеделник пред вестника „де Волкскрант“, че не е чул това сам. Откровението е смущаващо, тъй като Зийлстра планира първото си пътуване до Русия като външен министър във вторник.

      С лъжата той иска да защити онзи, който му разказа за разговора с Путин. Изявленията на Путин са толкова важни геополитически, че той не е искал да мълчи за това.

      Та КАЖИ МИ ЦИГАНИНО – къде в статията е „разказа“ на шефа на ШЕЛ???
      Къде шефът на ШЕЛ сее обръщал ТРИ ПЪТИ към пресата за да каже, че Зийлстра лъже???
      КЪДЕ В СТАТИЯТА пише, че ПУТИН НЕ Е КАЗАЛ , че ВЕЛИКА РУСИЯ – това са Беларус, Украйна, Грузия и Прибалтийските държави???
      Пише само, че Зийлстра ПЯОДАВА ОСТАВКА ЗА ДА ЗАЩИТИ СВИДЕТЕЛЯ СИ!!!

      Оди в Левуново, циганино!!!
      Там ще ти повярват!!!
      Министър-председателят Марк Рът говори за „голяма грешка“ на министъра. Достоверността на казаното не беше повредена. Инцидентът също няма последствия за отношенията с Русия. Защото руснаците знаят много добре, че съдържанието е правилно.

      Политическото мислене на московското ръководство при Путин брои бившите съветски републики на руската западна граница в сферата на влияние на Русия. В Украйна Русия през 2014 г. с анексиране на полуостров Крим и намеса в източната част на страната се опитаха да предотвратят сближаването на Киев с Европейския съюз

     3. Тука си пише за шел.
      //www.nrc.nl/nieuws/2018/02/14/shell-strikes-back-a1592128
      Пий си хаповете троли слабоумно!
      Next!

    2. Путин поручил занять 20-е место в рейтинге Doing Business к 2024 году. Эту же задачу он ставил еще 7 лет назад
     И туй като доказателствата ти. Винаги същата мотика. Стеше да е смешно ако не е жалко. И това страната с най-много природни богатсва. А троловете я сравняват се с България. Защо на никой привърженик на Америка не му идва на ум да сравнява Щатите с България? Троловете като теб сте толкова тъпи, че не разбирате че щато си отворите устата да сравнявате България с русия, вече казвате колко жалка всъщност е Русия.

     1. Хапчетата шизи, хапчетата… и вазелина, че чак тук се чува как лошият путин те фиства…

   2. Излючително информативен и обоснован коментар! Браво! изкефих се като видях безсмисления отговор на тъпака Кмнтр за „хапчетата“ и за Зейстра.

    1. кое те кефи идиот слабоумен?
     че си промито говедо, фен на ценостите на слабоумния цветанов и поръчковия дисидент плевнелиев?
     пий си хапчетата!

     1. т-ъ-п-а-к-о, купи си пищов и се гръмни.

     2. вкусни ли са ти руските изпражнения?

  2. така като гледам историята – спазва повече договори от другата страна… но де отрепка да може да го вдене….

   1. Дядо Йоцо гледа… Ха ха тролът гледал историята, но вижда само Москва.

 3. До некакъв реалист и оня сиктир – Русия първо не се въоръжава без икономика и не рекетира целия свят – Кой рекетира Сирия , Либия , Ирак ,Йемен и т.н ?? Второ : Клоко е военния бюджет на Сащ ? на русия е 48 милиарда – Само Нато има 100 милиарда бюджет
  До реалиста – виж живота в Русия и тук и прави сравнение – само по въпроса за пенсиите русия е по-добре . Кога русия е насъскала Сърбия ? може би имаш предвид при Обединението ?! – но бъркаш тогава това прави Австро-унгария . Като не знаеш историята не я коментирай И последно : Защо се изявявате като некакви безименни ? От имената ли ви е срам ?

 4. Поредният Серьожа – тарикат, който защитава империята на Злото във фашистко издание, за да се натегне на путин и да се намести под политическия му чадър над олигарси и престъпници.

 5. След руската офанзива във Венецуела страната стана най-голямата дискотека в света, също като София след освобождението от фашистка русия. Русия следва линията за корумпиране на държавни глави срещу деспотичен режим срещу народа си. Европейският фашизъм е pro populi, а руският е contra populi (срещу народа).

   1. И от кого“опази мира във Венецуела“ Русия. Кой външен враг я заплашва? Кой протестира масово против диктатурата и геноцида там и иска легитимният временен президент Гуайдо да активира чл.187, ал.11 от Конституцията за външна помощ? Не са ли венецуелците? Или 80-90% от населението са американски агенти или пък легитимният парламент чийто председател е Гуайдо също ? Кой стреля по улиците? Не са ли паравоенните милиции, наречени колективи, на диктатора? Как е възможно нелигитимен и неизбиран, а назначен от диктатора „конституционен рарламент“ да иска да отнеме имунитета на легитимния Гуайдо? Ето това подкрепят руснаците! Типично по болшевистки, едно малцинство с терор да стои на власт! Така с руските щикове взеха властта и в България и настана „мир“ след избити на 30000 души и осъдени на смърт 2730!Защо не подкрепят провеждането на свободни избори, каквато е задачата на Гуайдо, а Мадуро не иска? Да има интервенция във Венецуела. Кубинците и тяхната ДС, за което получават безплатен петрол, руснаците и техните военни „консултанти“ продаващи оръжие в подкрепа на диктатора, както и руско-венецуелската банка, през която се продава венецуелският нефт и оттам в личните сметки на Мадуро и бандата му. Отдавна руските интереси са налазили тази земя и освен в източник на печалби от 20 години искат да я превърнат в база за руски контрол над региона. Времето но диктаторите социалисти Кастро и Мадуро свършва, въпреки усилията на руските „миротворци“, но опустошението на тези страни остава.

    1. ооо, тролито пак налази.
     от износителите на демокрация.
     пий си хапчетата!
     next!

     1. Мадуро е капут, както и ти! Ще свърши като Мусолини, няма да стане ланиноамериканския Сталин. Такъв е Фидел, с чието погребение оскверниха паметта на великия Хосе Марти, кубинският Ботев. Предлагам ти в интерес на твоето „творческо“ дългалетие и твоето верою, „капак на всяко гърне“, да се позаинтересуваш от Ево Моралес, след Мадуро към него ще бъдат отправени „симпатиите“ на „прогресивното“ човечество. От мен скоро ще се отървеш, командироват ме срещу зелени милиони да занеса демокрацията на Марс. Илон Мъск е мой човек, и той е бивш комунист, а ние сме мафия, нали знаеш.Ще ти изтратя от там червени марсиански хапчета, да имаш да раздаваш, приятелю.

     2. капут ще викаш на сина на майка си… пий си хапчетата троли слабоумно!

     3. майка ми е от женски род и не може да бъде капут. капути сте ти и баща ти, дето те е правил в кенефа.

   2. Ще го опази, колкото го опази в Афганистан. Пак същата мотика. Това е любимия спорт на руснаците. Ако не беше жалко за венецуелците щеше да е забавно.

 6. Колкото и да не е приятно, на -о-л-и-г-о-ф-р-е-н-и-т-е- ще напомня. Още в 21 век Русия ще стане ръкодещата сила на човечеството. Запада знае прекрасно и именно срещу това се бори, иначе биха кротували и търгували с Русия. Ако някой вярва, че добрият Запад се бори против лошата Русия е изпаднал в дълбоко заблуждение. Русия и единствено Русия може да даде нов цивилизационен модел и посока за развитие на човечеството и да изкара света от задънената улица, в която ни натика лошия Запад. Всички ще сте свидетели на това как в близките 15 години Запада ще падне в шанеца, а Русия ще поведе човечеството към един по добър и справедлив свят.

  1. Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха! Разбрах та ва! Значи светът ще е една кална и мръсна държава в която некачествената водката ще е в достатъчно количество и на поносима цена, за да могат хората да се напият, за да забравят! А какво да забравят ли? Ами, че ги управляват безпардонни диктатори джуджета и алчни олигарси евреи, а те самите са част от няколко милиарда бачкатори крепостни селяни, без собственост, без права и без собствена воля! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха! Ей това е истинския „ПАКС РУСИЯ“!

    1. Ами да по-добре сме. Виж последната статистика. Една трета от руснаците не могат да си позволят 2 чифта обувки на година, а 80% са материално затруднени. И други интересни неща има там. Чети троле, чети!

     1. По долу ти постнах линк към фактите.
      Лозунгите от централата ги заври оратно в зaдника на цецо… или твоя.

  2. Това вече го слушахме. Сесерето щеше през 1980 да построи комунизма. Нищо не построи, но за сметка на това се спомина. А Сесерето имаше повече ресурси от сегашна Русия. Та нищо няма да стане от неа. И това е видно още сега. Докъто другите гледат напред и развиват технологии Путин е запретнал ръкави да връща 19 в. Да остиска да не са разпадне в 21 век и това ще е героизъм.

   1. Шизи, грешка.
    Истината е, че путин е зает да те фиства с дървена ръкавица от 19 век… и си вземи хапчетата..

    1. Трол като по учебник. Като няма аргументи започва с псувните. Точно щато в руските форуми. Но за руската статистика нищо не казва. Кво да каже. Самите руснаци си казват, че са бедни, българските тролове отричат. Ти обаче си още по-тежък случай. Нито немски знаеш, нито руски, но даваш акъл на другите. С такива приятели като тебе на Русия врагове не и трябват.

     1. Сравнителната статистика ти я пуснах в другия пост идиот слабоумен..

 7. Не така деца,
  С ПУТИН на уста,
  до края на света

  УРААА

  ЧЕ така ГО рекламирате,
  голям авторите декларирате

  …килеши такива…

  Па и ПУТИНИЭИРАТЕ
  всяко същество
  В днешното общество

  аууу…

  чиляк да се не надява
  на такваэ ваша
  „полеэна“ проява

  уууу…

  вий сте поэор,
  беэ надэор

  уууу

  …отново пак эа капак…

  ПА СТЕ И:

  опасна руска връэка,
  коя на Мюлер сърце пръска

  Тц.тц.тц

 8. Эащото скъпи децА,
  PUT-IN в превод оэначава…
  да ви го набутам, ама ей сегА

  УРААА

  Дори и Don Lemon Пояснява,
  ИМЕТО МУ да НЕ се споменава

  Эащото 2020 ПОБЕДАТА МУ
  ПОДСИГУРЯВА

  …Тарикат, а не глупак…

  “ по живо “ и уй у дупе ви “ по -эдраво“

  …густо у Дупе ви тлъсто“

  УРААА

 9. Тролове русофобски , жалки в безсилието си да насаждат омраза срещу Русия . Жалки , защото с лъжи не се получава .

  1. Значи според теб статистиката на Путин лъже? Подозирах го отдавна. Той излъга и за Крим.

 10. HEY You,

  ТРЪМП Е ЯВЛЕНИЕ,
  ОТ ИСТОРИЧЕСКО
  ЭНАЧЕНИЕ…!!!

  УРААА

  Нос Мюлеров кривее и гърбавее,
  “ унеэ“ гаэ пикаят и немеят

  …густо…

  као гербави свинки элобеят

  … мръсни элобарки…

  Славйчето пее,
  Народът да живее

  Кукавица кука
  „герб“ на боклука

  Наедно с Тиквето,
  Член на БКП-то

  УУУУУ

  …мамиците им нечисти,
  пълни са със глисти…

  аууу

 11. ПРЕД РУСКИЯТ НАРОД СЕ ПОКЛОНЕТЕ
  ЦВЕТЯ ПОДНЕСЕТЕ
  И ЭА СВОБОДАТА БЛАГОДАРЕТЕ

  …дълбок поклон…

  Щото още да бяхте гяури
  И всеки да ви го тури

  В качеството на гяури

  …алеле, божкеле…

  и немаше да е Булгаристан,
  опоскан “ ЕС “ бостан

  ауууу, мяу,бау,бау

 12. Леле, леле, много болен народ! То не гледа, че е най бедното в целия ЕС вече 30 години и няма пари да отиде да си купи храна, ами гледа на другия в канчето и ръси мозък кой, кой по най е!

  1. И най-бедния в ЕС е по-богат от руснаците. Виж последната официална руска статистика. 80% от населението не свързват двата края. Руска официална статистика, троле. Пък ти си дращи колко сме бедни. Сякаш при Тошо бяхме богати , по опашките и с режима на ток и вода.

   1. Кофти копиле, фактите показват, че лъжеш, кат евроатлантик:
    //tradingeconomics.com/country-list/gdp-per-capita-ppp?continent=europe
    Пий си хапчетата троле слабоумен!

    1. Какви факти бе, нещастен лизач. Аз ти говоря за официалната руска статистика. Те сами си казват, че 80%от населението едвам свързва двата края. Научи най-после езика на господарите си.

     1. Значи у нас са 90%.
      Въпрос на критерии и ценности.
      Хапчетата идиоте, хапчетата…

 13. С “ герб “ след 12 години
  и по-лошо че ти се види

  ауууу

  бандити на широкия друм
  на народ останал от немотия
  беэ капчица ум…

  алеле, Вуте…

 14. эа “ руската“
  стъкмистика тува,
  Иэобщо си е лъжа

  …КАЖИ, путе,

  колко в Русия хляб струва,
  Па недей бълнува…

  айде,де, маленко хурве

  УУУ

 15. 2018 ГОДИНА: статистика

  Средната руска эаплата е 42,413 рубли,
  А 1 хляб струва 60 рубли

  ЕТЕ ЭАТОВА РУСИЯ Е ГОЛЯМА РАБОТА

  УРААА

  1. Тоя хляб обуват ли го? Щото според официалната им статистика не могат да се позволят по 2 чифта обувки на година. А аз с българска заплата мога да си позволя по два на месец, ако се наложи.

   1. Пахаха, хапчетата отрепко, хапчетата…
    Аман от слабоумни сополанковци дет живеят от пенсията на майка си в гарсониерата и се хвалят със „стандарта“ си.
    Пп. Шизи, искай от цветанов за два чифта обувки и гащи…

    1. Ти си от тия дето искат. Аз сам си изкарвам парите. И съм доволен. А ти подсмърчаш непрекъснато, като някоя жалка мижитурка . Щях да кажа лузър, ама това е над нивото ти.

 16. …литър пълномаслено мляко- 64 рубли
  …12 яйца – 83 рубли

  Да иэброявам ли беее,
  Маленко хурвеее

  УУУУУ

  …многу лъжеш и съйбеш,
  та и многу болести че донесеш…

  УУУ

  …болна ЛЪЖЛИВА твар…

  1. Да видим цените в победената Гелмания. Млякото е 69 цента, хлябът около евро за нормален хляб в Лидъл или Пени.Има и разбира се по-скъп. Хлебчета за закуска 13 сента. Да сравним колко литра мляко си купува руснака с 42 хил рубли дори и 80 хил да са, както твърдят, че е средната заплата в Москва. Средната заплата на германски мъж на пълно работно врема е около 4 хил. Тоест германецът може да си купи 4 пъти повече мляко от руснака. Без да коментирам колко вода има в руското. Те самите по форумите достатъчно пишат за това. Ето с тия страни да се сравнява „победителката“. Не с нас.

 17. Ха ха Москва нямала какво да крие, но руският парцал Труд явно има, защото скри темата. Явно на пАсолството не се е пАнравило бъхтането на троловете му.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.