Русия обвини 2-ма от ФСС в държавна измяна

Мениджър на „Касперски“ е сред обвиняемите

Руското следствие повдигна обвинение в държавна измяна на шефа на отдела в Центъра за информационна сигурност на Федералната служба за сигурност (ФСС) Сергей Михайлов, на заместника му Дмитрий Докучаев, както и на Руслан Стоянов, мениджър в компанията за разработка на антивирусни програми “Касперски”, предаде ТАСС.

“В делото фигурират и други лица, като според разследващите органи обвиняемите предавали на US спецслужби държавни тайни”, съобщи Иван Павлов, адвокат на един от заподозрените. “В делото не фигурира ЦРУ”, добави той.

Павлов опроверга и медийни публикации, че част от разследването е и журналистът Владимир Аникеев, сочен за лидер на хакерска групировка и задържан миналата есен. Той бил заподозрян, че проникнал в електронната поща на Владислав Сурков, съветник на руския президент, и се сдобил с информация за предполагаем план за дестабилизиране на Украйна, датиращ още от 2013 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че арестите на офицери от ФСС по никакъв начин не са свързани с обвиненията на САЩ срещу Русия в хакерски атаки. “Подобни дела не могат да имат отношение към тези нелепи инсинуации”, отбеляза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия