Русия официално откри първата плаваща АЕЦ в светa

кораб „Академик Ломоносов“ , АЕЦ, Русия

Русия показа днес първата плаваща атомна електроцентрала в света на церемония в пристанището на северния град Мурманск, където ще бъде заредена с ядрено гориво, преди да се отправи към Източен Сибир, предаде БГНЕС.

Построеният в Санкт Петербург кораб „Академик Ломоносов“ пристигна в Мурманск в четвъртък, където беше закотвен в пристанището и представен на медиите днес.

Съдът, построен от държавната компания „Росатом“, е с дължина 144 метра и ширина 30 метра и водоизместимост 21 000 тона. Той има два реактора по 35 мегавата, подобни на тези, използвани за захранване на ледоразбивачите.

През лятото на 2019 г. съдът трябва да бъде изтеглен до пристанище Певек в автономния район Чукотка в крайната североизточна част на Русия, на 350 километра северно от арктическия кръг.

Плаващата АЕЦ може да произвежда достатъчно електричество, за да захрани град с 200 000 жители, далеч повече от 5-те хиляди, които живеят в Певек, най-северния град на Русия.

Електроенергията от „Академик Ломоносов“ ще бъде използвана предимно за захранване на петролните платформи, тъй като Русия навлиза все по-навътре в Арктика да прави сонди и да добива нефт и газ, за което се нуждае от електроенергия по тези отдалечени места.

Виталий Трутнев, който отговаря за изграждането и експлоатацията на плаващи атомни електроцентрали в „Росатом“, каза, че тези блокове ще „доставят електроенергия и топлинна енергия за най-отдалечените райони, като подкрепят растежа и устойчивото развитие“. Според него използването на такива плаващи реактори може да спести 50 000 тона емисии от въглероден диоксид годишно.

Шлепът първоначално е трябвало да бъде зареден в Санкт Петербург, но тази работа е била преместена в Мурманск поради загриженост в страните по Балтийско море.

Коментари

Задължително поле