Русия получи официална нота от Киев за развалянето на Договора за приятелство

Снимка: Архив

На 24 септември Русия получи официална нота от Киев за непродължаване на Договора за приятелство , съобщи пред журналисти директорът на департамента по въпросите на ОНД (Общността на независимите държави) към Министерството на външните работи на Русия Андрей Руденко, цитиран от ТАСС.

„В понеделник временно повереният (в делата на Украйна) ни донесе нотата“, информира дипломатът. По неговите думи, договорът ще престане да действа от 1 април 2019 година.

Руденко заяви, че Москва съжалява за решението на Киев да развали договора за приятелство.

„Украйна реши да не продължава големия договор с Русия и, разбира се, ние съжаляваме много за това. Независимо, че този договор беше рамков, той задаваше тона за всички други споразумения“, отбеляза той.

Договорът за приятелство, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската Федерация е подписан през май 1997 година и влиза в сила през април 1999 година за срок от 10 години с автоматично продължаване за следващите десетилетни периоди при липса на възражения от страните. През октомври 2018 година изтича срокът, когато страните трябва да заявят намеренията си за продължаване или прекратяване на действието на договора за поредния период, припомня ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия