САЩ дават 250 млн. долара за борба с руското влияние

Турция оспори границите в Егейско море

Марк Зукърбърг: Направихме грешки Шефът на Фейсбук обеща конкретни мерки срещу изтичането на данни

Руски експерти: Черноморският флот не може да се противопостави на американците

Папа Франциск към младите свещеници: Не се страхувайте от татуировките

Премиерът на Япония бил готов за среща с Ким Чен-ун

Температурите падат още

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

Русия – рекордьор по СПИН В групата на наркоманите заразен е всеки пети, а сред хомосексуалните - всеки десети

Хората от рисковите групи са дискриминирани

Навсякъде по света намаляват новите случаи на СПИН. С едно единствено изключение: Източна Европа. В Русия и Украйна болестта се разпространява толкова бързо, че експертите са шокирани и говорят за „епидемия“.

Силвия Урбан от организацията „Германска помощ за болните от СПИН“ говори за „катастрофа“: през 2016 година повече от 100 000 души в Русия са се заразили с вируса ХИВ. В Германия, която има два пъти по-малко население, инфекциите са били 3200, т.е. около 30 пъти по-малко отколкото в Русия. Освен това в света прогресивно намаляват случаите на нови зарази от СПИН – от 2000 г. насам броят им е спаднал с 1/3, а смъртните случаи са намалели наполовина. С едно единствено изключение – Източна Европа.

Силвия Урбан припомня, че разпространението на вируса ХИВ може да бъде ограничено ефективно чрез по-силна превантивна защита и пробните изпитания на нови лекарствени схеми. В Русия обаче нещата са по-различни, казва тя и пояснява: „Там хората от т.нар. рискови групи биват преследвани и дискриминирани. Темите „секс“ и „хомосексуалност“ са табуизирани. Средствата за борба с вируса на СПИН са ограничени, а неправителствените организации, които получават дарения от чужбина, са преследвани от държавата. А тъкмо неправителственият сектор играе ключова роля за превенцията на болестта, показва например германският опит“, обяснява Урбан.

„Можем много да научим от Германия, убеден е също и ръководителят на руския Федерален център за борба със СПИН Вадим Покровский. Той посочва, че приемането на наркотици си остава основният начин за разпространение на вируса ХИВ в Русия. И понеже много от наркоманите са хетеросексуални мъже, те застрашават и своите партньорки, казва експертът. По негова информация, между 3 и 4 процента от руските мъже на възраст от 30 до 40 години са носители на вируса ХИВ.

В групата на наркоманите заразен е всеки пети, а сред хомосексуалните – всеки десети.

(Със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Аууу, колко страшно ?!
    И какво ще правиме сега ?!?!

    Добре че в Труд дойде Дойче веле, за да разберем колко лош е живота в Източна Европа и Русия и в същото време колко хубав е той в Германия !

  2. Умишлените убийства на 100 000 човека на година в Русия са 11,3, а в Германия – 0,9. Или вероятността да Ви убият в Русия е 12 пъти по-голяма от тази в Германия. Това, разбира се, не означава че в Русия хората не си живеят добре.

  3. В Украйна е нормално да има СПИН, защото украинците са либепасти, еврогейове и педери. Но как през 2016 г. 100 000 души в Русия са се заразили от СПИН, след като там няма либерасти и еврогейове?!?

    1. Има бе, навсякъде има измет. Но благодарение на путин в русия ги почистват :).

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.