Русия: САЩ играят ключова роля в събитията в Беларус

САЩ играят ключова роля в събитията в Беларус. Това заяви ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, цитиран от "EA Daily".

„Западната следа е ясно видима в събитията в Беларус. От самото начало протестните действия са добре организирани и координирани от чужбин “, каза той, като отбеляза, че Западът е започнал да подготвя протести в републиката много преди президентските избори.

Според него само през 2019 г. - началото на 2020 г. чрез различни неправителствени организации САЩ са изпратили около 20 милиона долара за организиране на антиправителствени митинги в Беларус.

„Тези пари отидоха за формиране на мрежа от „независими блогъри“ и информационни акаунти в социалните мрежи, за подготовка на активисти за улични митинги ... Най-обещаващите бяха опитни американски инструктори в „ненасилствените протести“, каза Наришкин и добави, че САЩ се опитват да организират цветна революция и антиконституционен преврат в Беларус.

Освен това ръководителят на руската Служба за външно разузнаване заяви, че САЩ са взели бившата кандидатка за президент Светлана Тихановска под непосредствено попечителство заедно с други белоруски опозиционни активисти.

В Беларус продължават протестите, свързани с резултатите от президентските избори в страната на 9 август. Според официалните данни на Централната избирателна комисия на републиката Александър Лукашенко спечели победата с над 80% от гласовете. Втора остана кандидатът на опозицията Светлана Тихановска, която по-късно беше принудена да напусне страната. За разлика от Запада, Русия призна Лукашенко за легитимен държавен глава.

Коментари

Задължително поле