Русия си призна за допинга

В Русия наистина е имало система за допингиране на спортисти, обяви в интервю пред „Ню Йорк таймс“ шефката на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Ана Анцелович. Тя твърди, че е била „шокирана“, когато разследването на РУСАДА е разкрило, че в продължение на години спортисти от страната са вземали забранени вещества преди участието си на големи състезания.

„Наистина става въпрос за конспирация на институционално равнище“, заяви Анцелович. Впоследствие обаче тя пусна опровержение на твърдение на вестника, че системата е била на държавна издръжка. Според нея става въпрос за простъпки на отделни личности.

„Високопоставен служител на РУСАДА системно е сменял проби от урина на атлети, употребявали вещества за по-добри резултати“, твърди Анцелович и интервюто. Възможно е тя да има предвид предшественика си на поста Григорий Родченков, върху чиито показания се основава докладът на Ричард Макларън за допинга в Русия.

Бившият президент на Руския олимпийски комитет Виталий Смирнов се присъедини към твърденията на Анцелович.

„От моя гледна точка направихме много грешки, но не искам да споменавам хората, които са отговорни", заяви 81-годишният Смирнов. Той обаче смята, че руските спортисти са посегнали към допинга, за да изравнят шансовете си за успех със западните си колеги, които се възползват от лекарски разрешения за употреба на забранени вещества.

„Важно е да разберем защо тези млади спортисти постъпват така - твърди Смирнов. - В края на краищата Русия никога не е имала тези възможности, които се предоставят на другите страни.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт