Русия ще снема пръстови отпечатъци на всички чужденци, влизащи в страната

Руската миграционна служба предлага снимането и въвеждането в база данни на отпечатъците на пръстите на всички чужденци, влизащи в страната, пише „Российская газета“ .

Началникът на главното управление по въпросите за миграцията към МВР на Русия Олга Кирилова съобщи, че в момента дактилоскопия се прави единствено на трудовите мигранти, а в базата данни вече се намират отпечатъците на един милион души. През септември миналата година в Русия започна изпитването на система за събиране на пръстови отпечатъци за издаване на визи. Известно е, че проверки ка преминавали в руските дипломатически представителства във Великобритания, Дания, Намибия, и Мианмар, както и на московското летище „Внуково“.

Освен това Русия не е първата държава, която ще въведе подобна система. Страните от Шенгенската зона миналата година промениха правата за издаване на визи за руснаци, задължавайки ги веднъж на пет години да дават пръстови отпечатъци. За получаване на виза в САЩ също се изисква преминаване през процедура на дактилоскопия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия