Русия ще строи атомен самолетоносач по чертежи от СССР

Техническата документация за разработения в СССР и недостроен тежък атомен самолетоносач „Уляновск“ ще бъдат използвани при създаването на първия самолетоносач на Руската Федерация, съобщи ТАСС, позовавайки се на източници от корабостроителната сфера.

"Техническият проект, както и документацията, по която е извършено строителството на Уляновск в Черноморския корабостроителен завод в Николаев в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, ще бъдат използвани за създаване на нов самолетоносач“, каза един от събеседниците на агенцията. Той също така заяви, че опитът от практическата експлоатация на крайцера „Адмирал Кузнецов“, по-специално с неговото бойно използване в Сирия, ще бъде взет предвид.

Източник в бранша потвърди, че „когато разработвате нов самолетоносач, може да се използва работната конструкторска документация за корпуса на Уляновск, както и неговите общи корабни системи“. Според него, „докато изследванията на кораба не са започнали, конструкторското бюро Невски провежда индивидуална работа по собствена инициатива“.

По-рано от руския флот заявиха, че планират да получат самолетоносач с ядрено задвижване до края на 2030 година. Министерството на отбраната от своя страна отбеляза, че договорът за изграждането на самолетоносач може да бъде подписан до края на 2025 година. Сега руският флот разполага с един средно голям ядрен самолетоносач - тежкият самолетоносен крайцер „Адмирал Кузнецов“ (спуснат в Николаев през 1985 г., в момента преминава в обновяване и модернизация).

Тежкият ядрен самолетоносач от проект 1143.7 Уляновск е разработен в проектантското бюро „Невски“ и е заложен в Черноморския корабостроителен завод в Николаев през ноември 1988 г. Плановете са били корабът да е готов през 1992-1993 г. и предаден на флота през 1995г. Уляновск е трябвало да има дължина 324 метра, най-голямата водоизместимост - почти 80 хиляди тона. Той трябваше да носи на борда си 70 самолета и хеликоптери. Строежът на самолетоносача спира с разпадането на СССР през 1991 г., до края на 1992 г. частично оформеният корпус на кораба е разглобен за метал.

Коментари

Задължително поле