Русия ще тества технология за откриване на самолети с голям обсег на въоръжените сили на Украйна

В Русия ще тестват модернизираната система за пеленгация T1-am за дронове, прехвърлени на работа чрез клетъчна комуникация. Технологията ще позволи да се откриват безпилотни летателни апарати на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които се движат през руска територия по речните корита, за да останат незабелязани от системите за противовъздушна отбрана. Това съобщиха за руски медии от конструкторското бюро Tallamho.

„Устройството T1-am е прехвърлено да работи чрез клетъчна комуникация, което позволява да се поставят сензори на всяко разстояние и прави изчисленията по-точни за партида продукти, които се планират да бъдат използвани в граничните райони на Русия, където летят тежките украински дронове. Те летят по речните корита, директно над водата, така че не са видими за радарите но са чуваеми, което ще позволи своевременното откриване на устройствата с помощта на системи за акустично разузнаване. Първата партида се подготвя за защита на стратегически обект в района на Белгород.

Tallamkho уточни, че системата за пеленгиране T1-am може да включва до 250 сензора. „Сензорите се поставят около тиловите обекти или в няколко ешелона по протежение на границата, операторът вижда зоната на полета на картата, което позволява на мобилен екипаж от зенитчици и екипажи от оператори на изтребители да покрие желаната площ“, отбелязват от проектантското бюро.

Дизайнерското бюро Tallamkho (Pathfinder) е създадено през 2022 г. и е базирано в Грозни. Организацията е специализирана в ИТ разработки с двойна употреба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия