Руските туроператори искат отваряне на границите с България и други държави

Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР) поиска от властите в Москва да възстановят въздушния трафик с държави, които са „масови туристически дестинации“. Тя предлага да се отворят граници със страни, които са търсени сред руските туристи и които са готови да ги посрещнат без изискване за карантина. Сред тях са България, Турция, Кипър, Гърция, Египет, Хърватия, Черна гора и Тунис, съобщава „Коммерсант“.

Апелът е изпратен до ръководителя на щаба за борба с коронавируса, вицепремиера Татяна Голикова. АТОР съобщи, че затварянето на Турция е довело до увеличаване на задълженията на туроператорите към туристите до 44 милиарда рубли. „Около 1,3 милиона души не могат да реализират почивката си по причини извън техния контрол или този на туристическата индустрия“, се казва в писмото. Aсоциацията смята, че туристическата индустрия в Русия по отношение на обема на неизпълнените задължения се е върнала към показателите от пролетта на 2020 г.

„Отварянето на масови маршрути ще бъде безопасно, включително въз основа на епидемиологичните критерии на самия щаб. В крайна сметка ситуацията в „затворените“ страни днес изглежда по-добре, отколкото в „отворените“, където руските туристи сега летят“, се казва в изявлението на AТОР. Асоциацията вярва, че възобновяването на полетите ще стимулира процеса на имунизация срещу COVID-19 в Русия, тъй като за ваксинираните има специални условия за влизане.

Според АТОР от Русия може да се лети до 21 държави. 11 от тях имат „относително голямо търсене“, но те остават ограничени по отношение на „количеството транспорт“. Туроператорите отбелязват, че по-малко от 10% от офертите от 2019 г. са достъпни за руските туристи.

Анкета на ATOР показа, че само 3% от руснаците, които не могат да отпътуват от Русия поради нови ограничения, обмислят да прехвърлят ваканцията си в руски курорти. 72% са решили да изчакат възобновяването на полетите, а 26% са избрали други страни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия