Руският патриарх Кирил: Важното е българският и руският народ да запазят добрите си отношения

С молебени за страдащия български народ Руската църква е формирала обществено мнение, повлияло за започването на Руско-турската война. Това каза руският патриарх Кирил пред БНР.

„Руската и българската православна църква имат много дълга история на братски отношения. Именно поради факта, че нашите народи в по-голямата си част са православни и имат много общо в културата и езика си, България винаги е била възприемана в Русия като братска страна и историята потвърждава тази теза“, посочи патриарх Кирил и изтъкна ролята на Руската православна църква при вземането на решението за освободителната за България Руско-турска война.

„Бих искал да кажа, че руската църква, извършвайки молебени в почти всички църкви за страдащия български народ, е формирала такова обществено мнение, което е повлияло за вземането на политическото решение за започване на военни действия на Балканите. Ако я нямаше тази всенародна подкрепа, трудно е да се каже дали тогавашното руско правителство би направило тази жертва – десетки хиляди са загиналите, десетки хиляди са и инвалидизираните. Тази жертва е била обяснена с най-важния и силен аргумент – отдаваме живота си за нашите братя единоверци. Достатъчно е да кажем, че при възникването на българо-гръцката схизма, когато българската църква не е била признавана в семейството на поместните православни църкви, решаващият глас за признаването ѝ е именно на Руската църква. Мисля, че братските отношения между нашите две църкви са издържали проверката на времето“, каза още той и изрази надеждата си, че това влияе добре и на отношенията между българския и руския народ.

Имало е кризи в отношенията на българската и руската държава, но не в отношенията между двете църкви, подчерта патриархът:

"По време на военни действия България и Русия са се оказвали от двете страни на барикадата, а църквите винаги са били заедно през цялата си история. Вече разказах за подкрепата на руската църква за българското православие по време на така наречената българо-гръцка схизма. Споменах и активната позиция в полза на признаването на независимостта на Българската православна църква и Българската патриаршия. Не е имало някакви тъмни страни в нашите междуцърковни отношения. Това е много важно, защото ако няма отношения между църквите, не може да има отношения и между народите, а що се отнася до политиката, тя е променливо явление. Днес е една, утре - друга. Важното е братските народи, независимо от политическия контекст, да запазят добрите си отношения и общата система от ценности."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България