Руският президент Владимир Путин ще даде годишната си пресконференция

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще даде традиционната си годишна пресконференция днес, припомня вестник „Российская газета“ във водеща статия, озаглавена „Разговор до изборите“.

От редакцията отбелязват, че Путин ще отговаря на въпроси за първи път, след като обяви кандидатирането си за още един мандат на президентския пост. До този момент лидерът на Кремъл е участвал в 12 по рода си пресконференции, в рамките на които успя да отговори на около 700 въпроса. Тази година обаче за събитието са акредитирани рекорден брой руски и чуждестранни журналисти -1640. За сравнение, през 2016 г. на пресконференцията бяха допуснати по-малко от 1500.

Голям интерес към събитието са проявили японците, коментират от редакцията, като същевременно не пропускат да отбележат, че за пресконференцията акредитация са получили и представителите на американските средства за масова информация. Телевизионният канал CNN изпраща дори няколко свои журналисти, които да отразят събитието.

Пресконференцията ще бъде излъчвана на живо от няколко руски телевизии и радиа. За отговорите на въпросите може да бъде следено и в интернет пространството. Колкото до темите – те винаги са разнообразни – от глобални като отношенията на Русия със САЩ до съвсем конкретни като състоянието на входовете в жилищата в отделните градове в страната. Ежегодно на Путин му се налага да отговаря и на лични въпроси, молби за помощ или съдействие. Очаква се обаче тази година във фокуса да попаднат предстоящите през март 2018 г. президентски избори в страната.

Обикновено разговорите са дълги и откровени. Тази година обаче Путин може и да успее да отдели много време за събитието. Както по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта: „Има определен лимит, но заедно с него и определена гъвкавост“.

Вестникът припомня, че през 2016 г. пресконференцията продължи 3 часа и 50 минути, в рамките на които Путин отговори на 67 въпроса. Рекордът е от 2008 г. – тогава руският лидер отдели 4 часа и 40 минути, за да отговори на 106 въпроса. Най-кратката му годишна пресконференция е от 2001 г. Тя продължи час и 35 минути, а Путин отговори на едва 22 въпроса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа