Руски избиратели издигат Навални за президент

Събрание на избиратели от Москва подкрепи намерението на опозиционния блогър Алексей Навални да се кандидатира за президентските избори на 18 март, съобщиха агенциите.

Събранието се проведе в шатра на плаж в природния парк Серебряний бор в Москва. Днес подобни събрания се провеждат в още 20 града в Русия.

Решението на Навални да се кандидатира за президент вече бе гласувано на събрания на избиратели в Иркутск и Новосибирск. Според закона в подобни събрания на избирателите трябва да участват най-малко 500 души. След това подкрепения от тях кандидат трябва да внесе до 7 януари документите в ЦИК на Русия.

Пак според закона Навални няма право да участва в изборите, защото има условни присъди за финансови нарушения. Той обаче твърди, че съгласно конституцията само излежаващите присъди лица няма право да бъдат избирани. Той не крие, че се надява с активни кампании в регионите да бъде създаден обществен натиск върху властта и ЦИК. „Непременно идвайте. Нека да покажем на властта, че у нас има реални хора, които издигат кандидат, а те – само административен ресурс. Затова е невъзможно да не ни допуснат на изборите“, написа той на сайта си, уточнява БГНЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа