Руски милиардер съди Асошиейтед Прес за клевета

Планът бил в полза на Путин

Руският милиардер Олег Дерипаска заведе дело за клевета срещу агенция "Асошиейтед Прес", съобщава ТАСС.

Претенцията е заявена в съда по повод с "директни и индиректни заявления", които агенцията е направила срещу Дерипаска през март месец тази година. Според адвокатите написали исковата молба медиата е отправела безпочвени обвинения за "участие в криминална дейност и други престъпления" като част от "антируската пропаганда в традиционните американски медии" на прочутия предприемач  Олег Дерипаска.

В текста, публикуван на 22 март, се посочва, че Дерипаска и бившият ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт са работили заедно преди повече от 10 години с цел прокарване на интересите на руското правителство в САЩ, а Манафорт дори е създал "амбициозна политическа стратегия за подкопаване на анти-руската опозиция в бившите съветски републики".

Планът  включвал пораждането на влияние в политиката, бизнес начинанията и медийното отразяване в САЩ, Европа, и бившите членки на СССР в полза на Путин. Според разкритията Манафорт е представил идеите си на руския алуминиев магнат, с когото впоследствие е подписал договор за 10 млн. долара годишно, считано от 2006 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка