Руски олигарх избяга от Македония, обиден от публикации в медиите

Руският олигарх Сергей Самсоненко напуска Република Македония. Това съобщи самият той след завръщането си от Москва. Самсоненко създаде истинска бизнес империя през последните 11 години, които съвпадат с управлението на бившия премиер Никола Груевски.

Самсоненко е собственик на най-известните спортни клубове в Македония - РК Вардар, ЖРК Вардар и ФК Вардар. Днес той съобщи, че е "обиден от публикациите в медиите и коментарите по негов адрес и поради тази причина е решил в края на сезона да се оттегли от всички отбори" и да напусне страната, предаде БГНЕС. Сергей Самсоненко и семейството си тръгват окончателно от Македония.

"Дълго време се въздържах и отказвах да реагирам на обидите, които се отправяха по мой адрес от определени медии и личности, но днес казвам "стига", коментира Самсоненко.

По време на 11-годишния си престой той създаде истинска бизнес империя. Беше собственик на къщата за залози "Бетсити Балкан", построи спортната зала "Яне Сандански" и нов спортен център, както и на хотел "Россия" и руската църква "Св. Троица".

Основната част от паричния поток на Самсоненко идваше от офшорни зони и по-специално от Кипър. Част от фирмите, които инвестираха в Македония, бяха регистрирани в Никозия 20 дни преди спечелването на търговете, какъвто бе случаят със строежа на летището в столицата.

Като негова собственост чрез фирмата "Иресине лимитед“ се сочи и седмичникът "Република", най-яростният защитник на Груевски. В тази фирма участват и близки на бившия транспортен министър Миле Янакиевски. Има съмнения, че руският олигарх е свързан и с няколко регионални телевизии в Битоля и Охрид. Никола Груевски лично присъства при започването на строителството на повечето обекти на Самсоненко.

Коментари

Задължително поле