На 25 април 2019 да почерпят

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Руски поручик направи най-прочутата картина за Шипка Алексей Попов хваща четката след завършване на военното училище

„Защитата на Орлово гнездо от брянци и орловци 1877 г.“ от Алексей Н. Попов

Боевете на Шипка, чиято 140-та годишнина ще бъде чествана идната седмица, са претворени в изкуството от много творци. Най-популарната картина за тях е дело на руския художник Алексей Николаевич Попов (1858-1917).

Платното “Защитата на Орлово гнездо от брянци и орловци 1877 г.” е нарисувано през 1893 г. През следващата година картината е показана на академична изложба, където приковава вниманието на критиката и на публиката, разказа пред “Труд” Чавдар Ангелов, директор на Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа” Чавдар Ангелов.

Оригиналът се намира във Военно-историческия музей на артилерията и инженерните и свързочни войски в Санкт Петербург ( Военно-исторический музей артиллерии, инженерных войск и войск связи – www.artillery-museum.ru). В експозицията на НПМ “Шипка – Бузлуджа” е изложено копие, рисувано през 1977 г. Копието е със същите размери, както и оригиналът – 204 х 146 см.

Патриотично настроени критици изтъкват, че в заглавието на картината на Попов не се визират българските опълченци.

Самият Алексей Н. Попов не е сред най-известните руски художници, отразили в изкуството си руско-турската война – като Василий Верещагин, Репин, Николай Дмитриев-Оренбургский, Алексей Кившенко и др. Той е роден през 1858 г. в Пронск, Рязанска губерния. Завършва 2-ра Московска военна гимназия, а след това и 1-во Павловско военно училище в Санкт Петербург, откъдето излиза през 1878 г. с чин поручик.

През 1880 г. е командирован в Петербургската крепостна артилерия. Свободното време там му дава възможност да посещава класовете на Императорската художествена академия.

От 1882 до 1886 г. Попов всяка година е отличаван за усърдието си в академията. Получава малки сребърни медали, голям сребърен медал и малък златен медал. През 1887 г. за картината “Атака на лубенските хусари край село Хайдарско през 1877 г.” е награден с голям златен медал плюс званието “класен художник първа степен” и правото на стипендия за по-нататъшно обучение в чужбина.

Картината “Контраатаката на генерал-майор Тимофеев край село Абланово на 24 август 1877” днес се намира в Руския музей в Санкт Петербург. Други негови платна са част от частни колекции след продажби на търг.
Платното “Преходът на Суворов през Алпите през 1799 г.” от Алексей Попов е използвано като ескиз за мозайка на фасадата на музея на прочутия руски пълководец.

Кулминацията на честванията
е на 25 и 26 август

Националното честване на Шипченската епопея започна на 9 август, когато в Казанлък бе открита фотодокументалната изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в Българското опълчение Стефан Кисов”.

На 21 август в Габрово пред Априловската гимназия ще бъде открита изложбата „140 години признателност”.
На 25 ав­­густ в Мултимедийната зала на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” ще се проведе Международна експедиция Полева научна конференция по повод 140 години от Руско – турската освободителна война. При барелефите в подножието на Паметника на свободата на Шипка ще бъде организирана Музейна експозиция на открито „Оръжието на свободата” и изложба на знамена. На същото място ще бъде организирано и фотографско ателие „Влез във военна щабна палатка”.

В подхода към Паметника на свободата ще се проведе ученическо състезание за изкачване на стъпалата до паметника, ще се проведе и открит урок по история.

Съботният ден на 26 август ще започне с Панихида в памет на загиналите в шипченските боеве.В програмата на честванията на връх Шипка още са включени посещения на бойните позиции с екскурзовод, възстановка на НД „Традиция” на боевете и др.

В късния следобед на 26 август в Габрово ще се проведат среща с родственици на участници в Епопеята под наслов „140 години памет”, концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Тържествена заря.

По традиция Паметника на свободата на 26 август ще бъде отворен за безплатни посещения.

Честванията се провеждат под патронажа на президента Румен Радев

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Военното значение на битките при Шипка се раздуват с политически цели по един безобразен начин

  2. Владко, много си жалък братко !!! На Шипка се реши съдбата ни. Щяха да се измокрят в Дунава ботушките на Саша второй…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.