Руски хакери са атакували банкомати из Европа, България също е засегната

Руски хакери са атакували дистанционно банкомати в над дузина страни из Европа през тази година, съобщи руска фирма за киберсигурност, цитирана от Zdnet.com. Една от тези страни е и България, но не се съобщава за кои банки става въпрос.

Хакерите са използвали софтуер, който принуждава машината да дава пари в брой. Компаниите „Диебол Никсдорф” и „Ен Си Ар Корп”, най-големите производители на банкомати, съобщиха, че знаят за атаката и работят с клиентите си за отстраняване на заплахата.

Атаките срещу банкомати се увеличават, тъй като в момента не е нужно хакерите да имат физически достъп до машините. При последните обири в Европа и Азия кражбите били ръководени от центрове за дистанционно управление, които позволявали на престъпниците да поразяват голям брой машини и да източват големи суми, преди банките да открият хакерските набези.

От руската фирма отказаха да съобщят кои банки са били засегнати от хакерската атака, но посочва, че „жертвите се намират в Армения, Беларус, България, Естония, Грузия, Киргизстан, Молдова, Холандия, Полша, Румъния, Русия, Испания, Великобритания и Малайзия.

По-рано този месец ФБР предупреди американските банки да внимават за атаки срещу банкомати. Предупреждението беше отправено след атаките срещу банкомати в Тайван и Тайланд, където при първия случай бяха откраднати 2,5 млн. долара, а при втория – 350 хил. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа