Руското МО заяви, че военните биологични дейности на САЩ набират скорост

Северноатлантическият алианс активно се опитва да разположи своите сили и инфраструктура в Азиатско-тихоокеанския регион, по-специално военно-биологичните дейности на САЩ набират скорост, каза заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Александър Фомин, съобщиха руски медии.

„Напоследък се правят активни опити за разгръщане на силовия потенциал на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион. Под претекст за "неделимостта на сигурността на евроатлантическия и индо-тихоокеанския регион" западните страни всъщност разполагат техните сили и инфраструктура тук“, каза Фомин, говорейки в четвъртък на 10-ата среща на ADMM Plus, която се провежда в Джакарта.

Той подчерта, че „набира скорост военно-биологичната дейност на САЩ, в рамките на която е разгърната цяла мрежа от лаборатории в редица страни от Азиатско-тихоокеанския регион“.

„Подобни американски лаборатории в Украйна функционираха с помощта на онези европейски държави, които днес се стремят да се присъединят към механизмите на АСЕАН плюс“, коментира още Фомин.

„Отбелязваме опитите на Вашингтон и техните съюзници да използват проблемите на изменението на климата и извънредните ситуации за провеждане на така наречените хуманитарни интервенции“, заяви Фомин.

Заместник-министърът на отбраната на Руската федерация също подчерта, че „дейността на Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Италия, членове на НАТО, допринася за милитаризацията на Азиатско-тихоокеанския регион и провокира надпревара във въоръжаването“.

„Тези страни разширяват присъствието на своите военноморски и военновъздушни сили тук, увеличават редовността и мащаба на многостранните военни учения. По време на маневрите се разработват сценарии за възпиране и противодействие. В същото време няма реални военни заплахи за сигурността на тези европейски държави“, добави Фомин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия