Руското посолство в Лондон се надява да чуе мнението на дъщерята на Скрипал за инцидента в Солсбъри

Юлия Скрипал

Руското посолство в Обединеното кралство се надява да чуе мнението за инцидента от 4 март в Солсбъри от най-близко засегнатото лице - Юлия Скрипал, дъщеря на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, съобщи в петък секретарят на прес-офиса на посолството, цитиран от TACC.

Той изрази позицията на посолството в писмена декларация, в отговор на искане да коментира неотдавнашното съобщение на Виктория Скрипал, братовчедка на Юлия, която живее в руския град Ярославл,че Юлия й се е обадила по телефона. Посолството изпрати отговора на официалната си страница.

"Посолството няма надеждна информация относно съдържанието на този разговор и не може нито да отрече, нито да потвърди публикуваната в тази връзка информация, тъй като британските власти, които нарушават международните си задължения, продължават да ни отказват достъп до Юлия Скрипал", заяви прессекретарят.

"Това не е първото публично изявление от името на Юлия Скрипал, но дори нейното телевизионно появяване на 23 май не разсея нашите съмнения относно свободата си да прави и да казва каквото иска", продължи той. "Тогава бяхме под впечатлението, че Юлия не използва собствените си думи и четеше предварително писмено изявление. Ние посочихме фактите, подкрепящи такова заключение."

"Важното е, че ако Юлия, по думите на Виктория, наистина е получила достъп до интернет, това означава, че тя не е имала подобен достъп преди, противно на всички твърдения на британските власти, че тя е свободна да комуникира с външния свят, "каза прес-секретарят на посолството. “ По-добре късно, отколкото никога.

Той изрази надежда, че Юлия най-накрая ще има възможност да се запознае с руските оценки за инцидента в Солсбъри, включително с изявленията на посолството, и да научи как руската страна се опитваше да получи консулски достъп до нея и баща й и да се увери, че техните права и интереси са надлежно спазени.

"Ние знаем за отказа на Юлия да комуникира с нас, но се надяваме да чуем нейните възгледи по този въпрос в свободен разговор, а не във видеозапис, записан под полицейски контрол", заяви прес-секретарят.

"Ние отново призоваваме британските власти да спазват задълженията си по международното право, както те изискват от други държави", посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа