Руслан Трад: Може да се стигне до разполагане на ирански сили в Ливан

Снимка: БНР
Руслан Трад

Световните лидери са или много слаби, или много крайни

"Живеем във време на екстремисти. Имаме или много слаби световни лидери, или много крайни такива. Не виждам политическо решение. Международното право е силно компрометирано, има нужда от реформи. Цялата рамка на международната сигурност в момента се тресе из основи". 

Това каза журналистът Руслан Трад, основател на военния журнал "De Re Militari" и анализатор на Атлантическия съвет към САЩ, по БНР. "Това започна още в Сирия и с анексията на Крим, чиито въздействия не бяха видени", допълни Трад.  

Причините за избягване на по-широк конфликт стават все по-малко, вече са на изчезване. Години наред и Израел, и Иран стигнаха до тази червена линия, която вече не съществува, заяви журналистът, според когото в Близкия изток е налице перфектна буря, след като Израел отвори северния фронт срещу Ливан.

Изправени сме пред всеки възможен сценарий, включително израелски удари върху иранска критична инфраструктура, включително отговор срещу Израел, поясни той.

Иран ще подкрепи своите съюзници, защото тяхната роля е да го предпазват, смята Трад.

"Те служат като защитна стена. Едната е в Ливан, която продължава през Сирия. След това продължаваме линията към Ирак, който е основният защитен вал – там са най-силните милиции, подкрепящи Иран. В последните години слагаме и Йемен в този лист."

Може да се стигне до разполагане на ирански сили в Ливан, не изключва журналистът.

"Хасан Насрала имаше много силно въздействие върху младото население, дори духовно присъствие за много от ливанците. Парадоксално, той служеше и като сдържащ ефект за най-крайните фракции в "Хизбула" и другите проирански сили в района", отбеляза Руслан Трад, като го сравни с други, по-военно настроени лидери, които поемат щафетата. С отстраняването на Хасан Насрала и Исмаил Хания се появява поколение, което е много по-крайно настроено, допълни експертът.

"Войната в Ливан има много по-различно значение за израелското общество от войната в Газа. Там го има много по-голямото усещане за битка с друга държава. В случая с Ливан имаме категорично много по-голяма сила в лицето на "Хизбула", имаме военна история там, имаме този конфликт с Иран, който винаги е бил с много голяма сянка. По отношение на Иран хем има одобрение за отговор на всички тези атаки, но в същото време има и лека сдържаност към един по-широк конфликт с Иран", коментира Руслан Трад.

Един от най-важните въпроси е за влиянието на САЩ върху политиката на Израел. Въпросът е на дневен ред от дълги години, посочи той.

По думите му, Израел е зависима от доставките на оръжие от Вашингтон и Лондон, но същевременно Нетаняху и политическите му съюзници успяват да демонстрират, че Израел ще взема самостоятелни решения, особено по военни въпроси.

Категорично Вашингтон е против удари на иранска територия, особено ако това включва удари по критична инфраструктура. Щатите имат своите съображения. Удар по енергийната инфраструктура може да доведе до ответен, реципрочен удар, подчерта Руслан Трад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България