Руснак препъна Марко Косев за шеста титла

Руснакът Велмурад Алхасов препъна най-титулувания ни състезател в бойното самбо Марко Косев към шеста световна титла в столичната зала „Арена Армеец”. Българинът загуби инфарктно на полуфиналите с 1:1 при 57-килограмовите. Нашият боец поведе, но пратеникът на Сборная успя да изравни 20 секунди преди края. По регламент победител е този, който е взел последната точка. Така впоследствие Косев спечели бронза служебно, след като съперникът му от Мароко не излезе. Преди световното асът ни обяви, че това е последното му състезание, но ще продължи в кариерата си в смесените двубои ММА.

Все пак страната ни имаше финалист в бойното самбо - Валентин Бенишев в кат. до 74. Европейският ни шампион записа 3 победи, а за титлата снощи имаше тежката задача да се бие с класния руснак Ислам Махчаев, имащ договор с престижната бойна верига по ММА - UFC.

И трите ни жени в спортното самбо - Цветелина Цветанова (48 кг), Виолета Генчева (60 кг) и Илина Стоянова (72), загубиха рано.

Преди старта Международната федерация (ФИАС) сюрпризира домакините, като върна репешажите след шестгодишна пауза. Така срещите се проточиха, а загубилите от финалистите трябваше да играят за бронзовите отличия.

В тридневния маратон на тепиха ще излязат над 600 състезатели от 85 страни. Срещите ще наблюдават и трима пратеници на МОК. В края на годината Изпълкомът ще обсъжда приемането на самбото в програмата на игрите за 2024 г.

Надпреварата приключва в неделя, когато на тепиха  ще излезе най-опитната ни състезателка - Мария Оряшкова, трикратна световна шампионка. Входът за зрителите е свободен.

Текст под снимка

Родната публика не успя да помогне на Марко Косев да спечели 6-та титла в бойното самбо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт