Руснаците намалили консумацията на алкохол

Руснаците пият по-малко алкохол, обявиха от здравното министерство на Руската федерация. Ведомството се позовава на данни, че средната консумация на чист алкохол се е понижила с 0,2 литра през миналата година в сравнение с 2015-та. Това прави половин литър водка или 5 литра бира.

Броят на новопоставените диагнози "алкохолозъм" също е намалял. Това се обяснява с тенденцията за по-здравословен начин на живот сред младите, съобщава "Известия". Все пак, според данните средният руснак изпива 10,3 л чист алкохол годишно.

Тенденцията не е нова, отбелязва руското МЗ. През 2014 г. средната консумация на алкохол на глава от населението е била 11,78 л, а през 2013 - 11,87 л.

Според информацията обаче спадът идва основно от намалаената консумация на слабоалкохолни напитки (с 12,2%), шампанско (6,9%), коняк (2,4%), вина (3,1%) и напитките на основа на бирата (5,6%). Практически непроменена остава консумацията на водка и ликьори.

Драстичен ръст с цели 40% се отчита при продажбите в категория "други алкохолни напитки", където влизат различни по-малко популярни, но все по-модерни в последно време питиета като сайдер, пуаре, медовина и т.н.

 

В доклада на Световната здравна организация за 2014 г. руснаците са поставени на 4-то място по употреба на алкохол в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа