Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Руснаците не са славяни, а викинги Русокосите воини създават първата руска държава Новгород около VIII век

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Те имат и друго име – варяги

Обзалагам се, че ако кажа директно на почитаемите читатели на вестник „Труд“, че руснаците не са славяни, а викинги, сигурно 95% от тях ще кажат, че новоизлюпения пенсионер се е чалнал. Но това е истината, за съжаление. Да направим необходимите политико-исторически разкопки и да видим как така се е получило.

Първо, да уточним кои са викингите. Те са едно яко, здраво русокосо племе, което обитава земите на Норвегия и Дания ранните векове на Средновековието – V-VIII век. Противно на мнението, че тези земи са слабо плодородни, викингите израсли физически много по-силни от съевропейците си по простата причина, че там има много риба – висококалорична храна, и няколкото месеца пролет, лято и ранна есен осигуряват богата зелена паша на многобройните им стада.

Израснали физически силни, викингите скоро преживяват демографски взрив и трябва да се разселват. Тръгват по всички посоки, докъдето могат да стигнат техните наистина прочути кораби. Те са нещо средно между лодки и кораби – на гребла, могат да поемат до 40 души бойци, както и храна за няколко седмици, и плячка, разбира се. И отделните малки княжества или кралства (учените се затрудняват как да ги нарекат) – според мен са просто родове, тръгват на походи. Отначало до най-близката точка Англия. През 742 година е отбелязано първото им нападение – над един манастир в северната част на Англия. Монасите са избити, а съкровищата им – златна и сребърна църковна утвар, прибрана от грижовните викинги. Те продължават и по-надолу, срещайки слаба съпротива от малките английски кралства, пръкнали се като гъби след дъжд на територията на днешна Великобритания след изтеглянето на римляните оттам през IV век. Други групи с кораби навлизат във френските реки и проникват чак до Париж. Разселват се в Нормандия, където правят едно силно кралство, което постепенно овладява властта в цяла Франция. Други проникват в Средиземно море, превземат Сицилия, правят там свое кралство и т.н.

По-интересна е другата група, която тръгва на изток. Тя прекосява Балтийско море и по суша също навлиза в днешна Швеция. Противно на мнението, че шведите днес са един кротък добър народ, споровете сред техните учени по ожесточеност и взаимни обиди, надминават далече и тези у нас – тюрки ли сме или иранци. В последно време в Швеция дори има учени, влезли в затвора, защото подобно на Божидар Димитров, нарекли някои свои колеги „задници”, „шибаняци” и т.н. От Швеция преминават във Финландия и тук стигаме до най-важното.

Навлизайки във Финския залив те се установяват в езерото Старая Ладога. Където на един остров, според мненията на естонски и руски археолози от последните 10 години, той се превръща в основна база на викингите. После те тръгват на изток с кораби и използват пълноводието на някои големи реки, както в Англия и Франция, така и в Русия. Оттам идва и названието, с което се прочуват по тези места – роуси. Роуси не е славянско име, а старогерманско (викингско), което означава гребец. Хората са ги разглеждали главно като гребци. След това те достигат до Нижни Новгород по течението на тамошните реки и основават първата руска държава – Новгород – някъде към VIII век. Имената на тези, които я основават – Асколд, Дир, Свенелд, Рюрик, не са славянски, а викингски.

Викингите са страхотни бойци – такива като тях няма. Те се бият основно с мечове и бойни брадви и твърде леко се налагат над народите, живеещи на юг от тях. В земите на Русия няма кой да ги спре. Те са слабо населени от дребни славянски племена, които викингите лесно разбиват. Мъжете и по-младите жени с децата продават за роби по пазарите на Южна Европа и основно в Константинопол на Византия. Част от тях – обособени в отделни отряди на командоси, ползват и наркотици, които получават от една горска гъба. От нея те буквално полудяват и започват да се бият така, че да не усещат никаква болка. Бият се докато умрат – дори получили по 15-20 тежки рани. Те не се притесняват нито от армии, нито от името на държавата, нито от името на народа, който напада. Целта им е грабеж, но и заселване на определените места.

Викингските вождове, които създават Новгород, се скарват помежду си. Следват поредица от дворцови убийства, опити за преврати, при които двама от тях бягат на юг и основават град Киев, който лека полека ще стане столица на руската държавност. Както и при държавността на други европейски народи, ще се изяви на политическата сцена не с една унитарна държава, като при нас – българите, а с пет-шест държави, подобно на сърбите (те имат няколко държави чак до 13 век). Така и русите – освен Киев и Новгород, създават Москва, Суздал и още няколко държави.

Те са станали обект на проучвания още от появата на академичната историческа наука. Руските дореволюционни учени до един смятаха, че те нямат нищо общо със славяните и че са викинги. Тази теория в руската историография и досега се нарича нормандската, защото другото име на викингите е нормани. Има и още едно име – варяги. Руснаците признаваха това паралелно със славянската теория. Тя много приличаше на българската. В смисъл – имало е някакви викинги, които са направили държавата, но славяните са били толкова повече, че са ги погълнали и асимилирали в себе си. Така се твърдеше и у нас – прабългарите са потънали в славянското море, основали държавата, дали й името, но после изчезнали. По-нататък ще видим, че това не е вярно. Но руснаците признаваха тази теория в дореволюционните времена и името на най-прославения им боен кораб беше „Варяг“ от руско-японската война. Неизвестно защо комунистите заложиха всичко на славяно-финската теория и понеже можеха да наложат мнението си на историците, ги заставиха да пишат точно това – че славяните са всичко в Русия. Че караха и други държави, като България да се съгласяват със същото. Разбира се, всеки съобразно своите условия.

Има и още нещо, което и аз не зная дали може да се отчете като грешка или случаен успех. Накараха Хитлер да повярва, че руснаците са славяни наистина и следователно според неговата расова теория „Унтерменшен“ (подчовеци), те нито могат да окажат съпротива, нито заслужават унищожение, или в най-добрия случай да бъдат роби на немската раса. Според неговата собствена теория германската раса стои най-горе над всички останали. Като над германската раса, за да изглежда съвсем обективно мнението му, стоят викингите. По това време викингите са само в Норвегия и Дания – една шепа народ, и Хитлер не се притеснявал, че те могат да оспорят господството на германската раса. Мислейки такива неща, Хитлер напада Съветския съюз, който всъщност е една руска империя. Е, викингите в Русия се поозорват 4-5 месеца, докато разберат какво става. След това се ядосват и напердашват Хитлер по всички правила на викингското военно изкуство. Доказвайки му, че може би е прав в расовата теория – викингите стоят над всичко.

Какво показват разкопките, които се правят на мястото на викингските селища Старая Ладога, Новгород и Киев. Това, че викингите освен на изток, отстъпват и на запад. И за удоволствие може би на някои поляци, те основават и Полша. Т.е. Полша също е викингска държава. На юг обаче е интересно какво стана с нас и с Византия. Византия я използват като място, където печелят. Продават стоките си – главно кожи и роби славяни, но също така се наемат и в нейната армия. Известно време е съществувал викингски отряд от 6500 души, нает в Русия от Киев. Тези 6500 души са гвардията на императора. Те така се и наричат – варяги, и се бият с особено ожесточение във всички войни на императора.

В България също е много интересно: те въобще не се закачат, защото ги е страх от българската армия – това е епохата на царете Борис, Петър и Симеон Велики. Страх ги е и затова византийският император пише, че варягите в техния сложен път от Киев до Константинопол по реките се сблъскват с печенеги и с кумани. Успокояват се, когато стигат границите с България при устието на Дунав – с българите имат споразумение за търговия, въобще имат мирни и добри отношения.

След приемането на християнството в X век викингите най-сетне се усмиряват и обяснението, че почват да пишат и говорят на славянски език е несъстоятелно. Те говорят и пишат на български език. По принцип, терминът „славяни” е измислен едва в XVIII век и не се среща в Средновековието. Азбуката, която възприемат в Киев, е старобългарската, на нея те пишат, това е литературния им език и лека полека го усвояват, пишейки и говорейки до XII век почти фототипно. Без да променят и запетая, защото това се смятало за ерес.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (33)

 1. Браво! Това е самата истина. На Путлер обаче не му дреме и пак ще праща моторизираните вълци да разпространяват насилствена славянска „любов“.

 2. Псувните и лошият характер идват от Швеция в България.Тук намират благодатна почва и разцъфтяват като гъби след много дъжд. Разпространяват се главно в мъжките усти,тъй като българите се карат главно за жени,а жените се карат заради дрешки и рецепти кухненски. По-точно рибни. За ураганното увеличение на псувните между българите голямо значение имат и довятите от изток рускини в лятно време по Черноморието. Тук-таме се среща и някоя тъмнокоса куманка,продаваща царевица или себе си,в най-добрия случай.

 3. Уважаеми Г-н Професор Пенсионер,
  прочетете НАРИМАН ТАРИХИ и ДЖАГФАР ТАРИХИ!Ако вече сте ги чели,знаете кой е основал Киев и какъв е произходът на Викингите и оттам е ясно защо са в добри отношения с Българите!?

 4. Боже прости на професора задник за глупостите, които драска. Не е ли време да
  пребереш всички изкуфяли български историци станали професори и академици
  благодарение на активната си полицейска дейност през социализма !!!!

 5. В тази статия се поднася новина, която е известна от пони десетина века.

  Вярно е, че викингите (варягите; норманите) са създали първата руска дъжава. Прави го Рюрик Фрисландски в Новгород, но това не значи, че руснаците са варяги. Той създава държавата, но създателят на една държава не определя етническия произход на народа на тази държава. А в Древната Рус, създадена от рюриковичите, живеят няколко славянски племена, малко , неясно колко точно, но доста повече, може би един път и половина повече, неславянски племена и може би десетина-петнайсет процента викинги. И това се знае от всички, които добре познават историята на Русия и не я политизират.

  Пръв, който манипулира и политизира историята на Русия, за да отрече викингското политическо начало на тази държава, е прословутият Ломоносов – обявеният за всестранен гений дворцов поет на Екатерина ІІ Велика.

 6. А какво е мнението на професора за Империята,която съществува на територията на Русия повече от 7000 години ,а и не само на тази територия.Тези руси,синеок и брадати мъже какви са били според него-славяни,варяги,нормани,въобще какви?

  1. И какви доказателства има за това? Каква археология, ономастика и т.н. Та даже на мястото на „великата“ според руснаците битка на Куликовското поля няма намерено нищо. Нито оръжия, нито кости. Само митове. Руската „древна“ история е само митове. Няма и как да не е. Защото реките никога не текат от морето към планината. Това не е естествено.

 7. Докъде я докарахме, боже. Един созополски циганин, станал „професор“ след като се съгласил да е доносник на ДС , пише нова история на света. Досега му търпяхме простотиите касаещи България ,а сега излезе и на международна сцена. Това „Професор“ малкото име ли му е, както каза героя на Станислав Стратиев в “ Римска баня“.

 8. Tui za ribata i muskulite na vikingite e gelem vitc , Zhiv i zdrav Bozho, ala rakiikata , cigarite parzholite sa ti doshli mnozhko . No tui golemata intelektualna planina ne mozhe da skrshi ! Molia napishi kakvo izrovi iz Vatikanskite rakopisi ?

 9. Този път няма да използвам прозвището „глиган“ в обръщението си към вас ,г-н Димитров………. Прав сте за всичко написано по горе………….А ти ,Вие, Божидар Михайлов махни тази емка дето си я изтипосал и не пиши глупости…………..Историко………..

 10. За божидар михайлов,който презира всичко руско-Ломоносов е псевдоучен!?Сигурно Чехов и Толстой са псевдописатели.Както и Достоевски.А великият композитор Чайковски?И той е псевдо!!!!Колкото и да е голям като творец-щом е от Руски произход-пиши го псевдо!Тоя кретенясъл русофоб и псевдочовек пише само,когато темата засяга Русия!Ако пък иска да се изкаже по друга тема-пак ще напише нещо срешу Русия.С повод и без.Ето един тип,на който в паспорта трябва да пишат-„отявлен русофоб“!Защото въпросното л.а.й.н.о няма други качества

 11. Е трябваше да се пенсионира за да си каже спокойно, че не сме никакви славяни и братя с колхозниците, което се вижда и с един поглед, че сме различни.

  1. Istinata e shto sme bolgarizirali mnogobroinite ruski plemena, dali sme im kultura, religia, azbuka… , stanali sa chast ot civilizaciata . Ne razbiram zoshto ,uchitelite’ tolkoz mnogo se distancirat ot prilezhnite si ,uchenici’ . Dori ako uchenika e ot buinite i svoevolnite.

 12. Викинги?!?! Ама наистина ли?! А аз все си мислех,че са бледолики цигани като бугарите!

 13. Е,как един войнствен народ,покоряващ толкова територия,не може да наложи своя език!?Ами генните изследвания,какво казват?И не на последно- манталитета на техните наследници,разлика като небе и земя.Следователно са били капка в морето.Днес евреите печатат доларите на САЩ, но не са еврейска държава.

 14. Руснаците са Македонци
  В Сирия на Александър
  Велики. ..Потомци

  Будь Здоров
  Историк,
  Академик Петров

 15. делиормански-ние БЪЛГАРИТЕ сме велика нация с редица постижения.Вие-фесовете сте долнопробни изчадия.Дори още не сте достойни да бъдете наречени народ!Няма по-отвратително нещо на тоя свят от исляма!Тази свинска религия трябва да се забрани!Вашият аллах е микрооб,живеещ в голямото черво!

 16. Другарю съдия , възможно ли е да ми споменеш поне едно от вашите ,,велики постижения´´? Аа,да, да ти помогна- в челната редица в Европа сте по богатство! И по лАко с обиждането,че скоро като дойдем там пак аз ще съм ти съдията.

  1. Prevzemaneto na Odrinskata krepost 1912 ! Misteriata na bulgarskite glasove ! Rozovoto maslo ot Karlovo i Kazanlak !…… Ludogorski, chetesh samo Anadolu Press Agency !!! ,Mega proektite’ na Erdo Pasha – sichki bez edin operirat na ZAGUBA, a turskata hazna doplashta na chuzhdite chastni kompanii – pak vi doiat koravo . Shte vidim ot de shte dodat predvidenite 200 000 000 patnici na godina za Istanbul Airport / toa si misli det shte go vikat sled vreme Erdogan Airport / – megalomanski proekt na maniaka Erdo i bashibuzuka mu ! Ti ne si teh bre , nashi geni si – nali se pofali, che dedo ti imal slabost kam beli bugarki !

 17. Пълни глупости- не очаквах Б.Димитров да падне дотам… Разбира се, че Рюрик е варяг, но руският народ е славянски – славянските племена са успели да асимилират и „погълнат“ доста други малки етноси, за да станат този голям, народ който виждаме вече към 15-16 век. Затова русите – както украинците, поляците, а и ние българите – са СЛАВЯНСКИ народ – асимилирал много други елементи и останал славянски (справка – Британската енциклопедия, френската, американската и т.н. И,разбира се, никой в 18 век не е „измислил“ славяните – още 5-6 век са добре описани от византийските и готски/римски летописци, а нека видим и какво мислят първите ни книжовници от 9-10 век..:)))

  1. Глупости Докторе. Славяни няма у нас. кой казва това? Ами генетичните ни маркери. ние ставаме славяни по край руския империализъм още от времето на Екатерина. Който е славянин е и русоид. защото само те си измислят народи.

  2. Какви глупости, бе. Славяните са измислени от Мавро Орбини. И това ли не си научил още.

 18. Само когато се сравняваме с турците-ние БЪЛГАРИТЕ разбираме,колко сме значими.Ако иде реч до Франция,Англия,Германия,Швейцария,Италия,Скандинавските страни-велики нации с постижения във всяка една област-там се губим.Ако не беше патвековното турско робство,което унищожаваше всичко БЪЛГАРСКО-сега щяхме да бъъдем до нивото на тези народи.Обаче в сравнение с турция-направо сме велик народ.Ние БЪЛГАРИТЕ открай време гледаме на всичко турско като на най-гадно,на най-долно,на най-обидно,на най-гнусно,на най-малоумно.Тъй де!Умен турчин световната история не познава.Това и самите турци си го признават.Да работливи са.Трудът трябва да компенсира малоумието във всяка турска глава.делиормански-сърди се на Господ,,че се е подиграл с вас.както и на твоите прадеди,дето колеха наред всичко,дето не е ислямско.И какво ви даде исляма?А,боклуци турски?Да вземете да ги съборите тези грозни джамии,че вече сме 21-ве век!Мина вашето време!То беше през средновековието.Оня главорез-тъпунгера ататюрк искаше да ви направи хора!?Как ще направиш човек от турчина!?Свиня разбира ли от кладенчова вода???

 19. Ее,нали вече съм взел ятагана в ръце, та да почна наред: първо тебе, приятелю Данчо… Няма да раздувам,а ще говоря с езика на статистиките: от осъществените 10 Мегапроекти в света през 2017 г. 6 са реализирани в Турция! Бъди сигурен и запомни,че някой ден и ти ще си един от тия потнциални пътници от 200 милиона ! Когато някой ден стъпиш на борда на летящата в най много дестинации в света авиокомпания,,Turkish airlines’’ от най големия аеропорт в света,,Atatürk’’ ще си спомниш за моите думи! А колкото до тебе,другарю съдия, жалко е,че сме в 21-я век а ти все още ровиш в ,, Работническо дело’’. Ах , какви блажени години бяха тогава- която и да е страница да отвориш все за величие,преизпълнени планове от 1000% ,супермени и богатири се говореше! Свърши се, др.съдия с всичко това- беше един прекрасен сън и лошото е, че промитите ви години наред мозъци все още не могат да възприемат горчивата реалност! А тя е, че сте последната дупка на кавала! И, естествено пак някой ви е виновен-турците,нали?!Дедите ми са ви предоставили Отомански паспорти свободно да пътувате и търгувате в площ от 3 000 000 (!!!!!) кв.км,свободно сте ходели в не турски, а в бг училища,църкви навсякъде,та даже и в Цариград,която за сведение беше реновирана за 16 мил.турски лири(ти си мръдни малко задника и виж в интернет колко ваши пари са това) и скоро вашия Тиквеник ще присъства на откриването,първото читалище(Д.Войников) и първия театър(В.Друмев) също са открити пак по времето и поради толерантността на същите мои ,,лоши’’ деди… Да изброявам ли още?! А твоите деди как са се отблагодарявали- разбойничели,мързелували,пиянствали и мърсували! До оня ден се къпехте на седмица веднъж ,пожелавахте си ,,честита баня’’ и поради дефицита от тоалетни хартии си бършехте задниците с вестници,та като ходехте по улиците от отпечатъците се познаваше кой вестник сте ползвали-,,Антени’’, ,,Раб.дело’’ или ,,Отечествен фронт’’! И тия права дедите ми са ви ги осигурили по време,когато даже пияните альошки, дето са дошли ,, да ви освобождават’’ са били крепостни селяни без никакви права и били притежание на някой помешчик! А ние , турците,за нещастие родили се и останали да живеят във вашите земи , до оня ден нямахме даже едно от правата,изброени по горе! Така,че ти си продължавай да обсипваш с обиди и хули по народността,религията ми и по всичко що е турско-резултат никакъв , така само вредиш на себе си! Успокой се и си върви в къщи, че ще пропуснеш поредната турска ,,сапунка’’!

  1. Kakvi pasporti, kakvi 5 leva – imalo e teskere, a koito nemal takova, e patuval s chifte pishtovi i kesia s altani , golema korupcia e bilo. Sultanskite chinovnici sa chekali zaplati s meseci i godini. Cheti za Petko Voivoda, cheti za Onasis, cheti Simeon Radev, cheti kavi bakshishi sa davani ot Baron Hirsch za zheleznicata do Cariggrad !

 20. Съдия, там, където си застанал – в 17, 18 век, може и да си прав, почти няма българин, който да спори с теб, но в новия, глобализиращ се свят без граници в комуникациите в 21 век, звучиш агресивно, но несериозно. Десетки други народи са воювали помежду си и са се поробвали взаимно, но в момента енергийните кризи, демографските и планетарните проблеми ги карат да мислят повече за бъдещето, отколкото да развяват кървави ризи. Историята е тъжно и красиво четиво, но никой не го ползва за пътеводител към бъдещето. Съвременен пътеводител по пътеките на бъдещето има и той е написан от умни хора в Европа, Азия и Америка, но в него не влизат отмъстителни призиви, а приятелски и усмихнати бизнес-указания как да си бъдем всички народи полезни един на друг.

 21. Strahile, tui poslednoto e Sorosoidna laga. Kak mozhe da si polezen na maika si deto e so €100 pensia na tia godini. Ami kato i dadesh pari. Za kakva solidarnost i priatelstvo govorish kato rabotnik v BG za ednakav trud zema 10 × po-malko pari, veche sme 10 god sled kato sme ,semeistvo’ vo EU. Biznes unizhenie i moderno robstvo e tui. Inak s turcite sme na edno deredje, znaem si katnite zabi, priateli mogat da nosat maitap. V Razgrad problem mezhdu turci i bulgari nema

 22. Не мисля, че Божидар – авторът на горния тюрлюгювеч се е чалнал след пенсия. Той винаги си е бил перко, още от времето, когато го кръстиха Божо Кунилингиса след негови откровения на сексуална тема в интервю преди доста години. На преклонна възраст открива велосипеди, вместо спокойно да си пърди под юргана. А пък другият Божидар – Олигофрен Михайлович направо изби рибата. Немам думи, би казал покойният Тошко Колев

 23. Прав си, „професоре“, това си е самата истина – тотално си изперкал!!!! Жалко, в началото, когато се появи в медийното пространство беше доста по-добре. Но явно ЕГН-то не ти прощава!!!! Я по-добре отивай да си гледаш бабичката, стига си ръсил глупости, че освен смешен, ставаш и жалък.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.