Руснаци и американци започват съвместна подготовка за полети в Космоса

Започва експериментът СИРИУС. В него руско-американски екипаж ще бъде поставен в изолация за 4 месеца, за да се подготви за пътуване в далечния Космос. Това е вторият подобен експеримент, съобщават от "Роскосмос".

СИРИУС се наричат поредицата от експерименти в Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките за подготовка за полети в далечния космос и на първо време до окололунната станция "Гейтуей". Програмата ще бъде реализирана в рамките на подготовката за пътувания в далечния Космос. Очаква се с нея да се помогне за работата на астронавтите на орбитална станция, за чието създаване се договориха миналия септември представителите на "Роскосмос" и НАСА.

Планът предвижда екипажът да бъде в изолация 4 месеца и да извърши 81 експеримента. 29 от тях са свързани с психологията, други 24 – с физиологията, 5 – с имунната система, 9 – с метаболизма, 12 – с микробиологията и два – с телемедицината.

Сред основните цели на експериментите ще е преценката на учени за влиянието на изолацията върху физичното и психичното здраве на международния екипаж. Първият от поредицата съвместни руско-американски експерименти "Сириус" бе извършен през ноември 2017 г. и продължи 17 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии