Назначиха трима заместник-директори на Националната следствена служба

МО: Военновъздушните сили изпълниха поставените задачи с необходимата ефективност през 2017

Топлата зима напълни водоеми в Шуменско с птици

Вижте какво ще решава Министерският съвет на 18 януари 2018

Румен Радев: Извоюваната през 1878 г. свобода бе „пренесена“ през всичките 140 години

Лиляна Павлова: Получихме признание и подкрепа, че сме на прав път Вижте пълна стенограма от дискусията в Страсбург

Ангела Меркел разчита на социалдемократите да вземат отговорно решение относно коалицията

Арестуваха трима австралийци и един ливанец в Сърбия за трафик на кокаин

Промените в климата – важен акцент в работата на Българското председателство

Асоциацията на организациите на българските работодатели за зеления рекет: Не става дума само втори лифт, а за икономиката на България

Министър Ангелкова: Гръцките туристи в България надхвърлиха 1 млн.

Тереза Мей създаде нов пост в британския кабинет

Първа лига с оборот от 41 млн. евро

Метеорит падна близо до Детройт (ВИДЕО)

Три министерства и Столична община решават проблемите на Витоша Тръгват към частично изменение на действащия План за управление

Рутината ограничава мозъчната дейност

Ако искате да станете по-умни, мийте си зъбите с лявата ръка, съветват авторите на книгата „Запази мозъка си жив” Лорънс Катз, Манинг Рубин и Гари Смал. Ако сте левичари, правете това с дясната ръка, препоръчват те, защото използването на противоположното кълбо на мозъка дава добри резултати и води до образуването на нови нервни клетки. Тези упражнения са част от невробиката. Това е гимнастика на мозъка, с която го стимулирате, като комбинирате различни сетива. Представете си, че мухобойката е тенис ракета. Тя може да бъде още ветрило, лопата, цигулка, палка, микрофон, бейзболна бухалка, гребло за лодка или палка за барабани. Представете си на какви 10 други неща може се оприличи даден предмет. Така стимулирате креативността си.

Според експертите е добре да се къпете със затворени очи и дори да се бръснете по този начин. Така ръцете ще усетят неща, които очите не виждат, и ще изпратят съответните сигнали до мозъка. Може да развивате ума си и като сменяте една с друга сутрешните си дейности. Гледайте вместо новини детска програма например, разходете кучето по друг маршрут, сменете реда на обличането и закуската, защото когато задачите стават рутинни, мозъчната активност намалява.

Предизвикателствата и новите преживявания развиват умствената дейност. Дори смяната на обичайното място за сядане на масата би свършила работа. Вдишвайте и нови аромати. Може също да преобръщате познати обекти надолу с главата. Например направете това със семейни снимки, календар или часовник. Лявата страна на мозъка лесно разпознава предметите наоколо, но когато ги обърнем, включваме в дейността и дясното полукълбо. Отворете прозореца на колата си. Когато пътувате, вдишвайте новите миризми и се наслаждавайте на новите гледки. Така развивате хипоталамуса – частта от мозъка, която отговаря за спомените и е свързана с миризми, звуци и картини. Мозъкът обикновено разпознава обектите, разчитайки на визуални подсказки, и ще го раздвижите, ако спрете за малко да разчитате на тях. Упражнението е да опитате да познаете, без да гледате каква е стойността на стотинки, поставени в чаша. Авторите на книгата съветват още да сканирате с поглед продуктите на рафтовете в магазините.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.