Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Атанас Фурнаджиев подаде оставка като Вицепрезидент на БФС

Българите вярват повече на Путин, отколкото на Меркел Това показва проучване на изследователския център „Пю”

„Витрувиански човек” на Да Винчи показват в Лувъра

Coфийcĸият гpaдcĸи cъд отмени промяната на режима на Бyдимиp Kyйoвич

744 предприятия движат икономиката Само 35 са големите компании в строителството, а 10 са в селското стопанство

Пускат нова банкнота от 50 лв.

Турция вдига разходите за отбрана с още 5 млрд. долара

Започна заседанието на Европейския съвет (СНИМКИ)

Херо остава далеч от националния

Ще строят нов пътен възел за връзка с магистрала „Тракия“ в Сливенско

Рутината ограничава мозъчната дейност

Ако искате да станете по-умни, мийте си зъбите с лявата ръка, съветват авторите на книгата „Запази мозъка си жив” Лорънс Катз, Манинг Рубин и Гари Смал. Ако сте левичари, правете това с дясната ръка, препоръчват те, защото използването на противоположното кълбо на мозъка дава добри резултати и води до образуването на нови нервни клетки. Тези упражнения са част от невробиката. Това е гимнастика на мозъка, с която го стимулирате, като комбинирате различни сетива. Представете си, че мухобойката е тенис ракета. Тя може да бъде още ветрило, лопата, цигулка, палка, микрофон, бейзболна бухалка, гребло за лодка или палка за барабани. Представете си на какви 10 други неща може се оприличи даден предмет. Така стимулирате креативността си.

Според експертите е добре да се къпете със затворени очи и дори да се бръснете по този начин. Така ръцете ще усетят неща, които очите не виждат, и ще изпратят съответните сигнали до мозъка. Може да развивате ума си и като сменяте една с друга сутрешните си дейности. Гледайте вместо новини детска програма например, разходете кучето по друг маршрут, сменете реда на обличането и закуската, защото когато задачите стават рутинни, мозъчната активност намалява.

Предизвикателствата и новите преживявания развиват умствената дейност. Дори смяната на обичайното място за сядане на масата би свършила работа. Вдишвайте и нови аромати. Може също да преобръщате познати обекти надолу с главата. Например направете това със семейни снимки, календар или часовник. Лявата страна на мозъка лесно разпознава предметите наоколо, но когато ги обърнем, включваме в дейността и дясното полукълбо. Отворете прозореца на колата си. Когато пътувате, вдишвайте новите миризми и се наслаждавайте на новите гледки. Така развивате хипоталамуса – частта от мозъка, която отговаря за спомените и е свързана с миризми, звуци и картини. Мозъкът обикновено разпознава обектите, разчитайки на визуални подсказки, и ще го раздвижите, ако спрете за малко да разчитате на тях. Упражнението е да опитате да познаете, без да гледате каква е стойността на стотинки, поставени в чаша. Авторите на книгата съветват още да сканирате с поглед продуктите на рафтовете в магазините.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.