Руши се паметникът на Ботев във Враца

Паметникът на Христо Ботев на централния площад във Враца се руши, съобщава БНР. За ремонта му ще бъдат предприети спешни мерки, за да не се допусне разрушаване на конструкцията. За лошото състояние на паметника на Ботев в центъра на Враца, чийто автор е Владимир Гиновски, пръв алармира кметът Калин Каменов.

Главният архитект на общината Чавдар Спасов очерта в детайли проблемите в състоянието на монумента.

"Бронзовата статуя е напукана на няколко места. Трибуната, плочите са нагънати и хлопат, и са изключително опасни. След това - стената на барелефите, от дъждовете и от снега, и изобщо от атмосферните условия, калцификатът е излязъл отвън, с което са лепени плочите, а те не са заскобявани, защото навремето това не е правено. Ако погледнете отзад, ще го видите - той е целият на едни сталактити и сталагмити. И вероятно ще се наложи да се прави пясъкоструене."

Паметникът на бележития български поет и революционер е не само величава скулптура в центъра на областния град, а и част от архитектурен комплекс, който по своята значимост се определя като "сърцето" на Враца, разказва изследователката на съвременната врачанска история към местния музей Христина Христова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България