Ръката на бог Сабазий е културна ценност на РИМ – Габрово

Габровският Регионален исторически музей обяви ръката на бог Сабазий за културна ценност на месец декември. Това е един от ценните експонати на музея и рядко може да се види такъв предмет.

Археологът Росен Йосифов обяснява, че Сабазий е трако-фризийско божество. Култовата му ръка е използвана по време на обреди. „Фригия е в Мала Азия, в днешна Турция. Култът към Сабазий е пренесен от траки, за които има сведения, че са мигрирали там още през 13-12 век преди Христа. Заедно с тях, почитането на божеството се връща в Тракия и се разпространява в цяла Европа.“

Най-силно е развита вярата в него от 1-ви до 4-ти век, в рамките на Римската империя. Култови ръце на Сабазий се откриват на територията на цяла Европа - в засипания от лава град Помпей, в Швейцария, Русия, Англия. Култови предмети, свързани с него се съхраняват и в САЩ. По думите на Росен Йосифов, в България са намерени пет подобни предмета.

Освен Регионален исторически музей-Габрово, музеите в Добрич, Стара Загора, Плевен и частната колекция „Арес“ съхраняват ръце на Сабазий. Те са малки, с височина 10-20 см. Някои съвременни автори се опитват да свържат култа към божеството с християнството. Жестът, който е представен с бронзовата ръка, напомня на християнска благословия.

През 2000 г., когато Брюксел е една от културните столици на Европа, ценната култова ръка на Сабазий, собственост на РИМ – Габрово, е включена в големия арт-фестивал „Европалия“, който се провежда в столицата на Европа.

Идеята на екипа на габровския музей, е предметът да стане част от бъдеща нова експозиция, за която е необходимо финансиране. До тогава, музеят представя ценните си експонати в различни изложби или като културни ценности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони