Ръководството на ВТУ даде на прокурор декана на Педагогическия факултет проф.Венка Кутева

Снимка: Архив

Ректорът проф.Христо Бонджолов поискал помощ от просветния министър за легитимно провеждане на изборите за органи на управление на университета

Ръководството на Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий" е дало на прокурор декана на Педагогическия факултет проф.Венка Кутева. Само преди ден тя се оплака, че е подложена на натиск и е поискана оставката й, защото възнамерявала да се кандидатира за ректор на ВУЗ-а на предстоящите избори на 20 май.

Настоящият ректор проф.Христо Бонджолов днес обяви, че проф.Кутева вероятно ще бъде освободена от поста. Причина за крутата мярка са сериозни нарушения, разкрити при наскоро приключила служебна проверка във факултета. Инспекцията започнала през лятото на миналата година по сигнали. При проверката във факултета е установен хаос с документацията.

„Като ръководител проф.Кутева е допуснала нарушение на Наредбата за документооборота. Освен това има груби нарушения на нормативната уредба и на куп правилници", подчерта проф. Бонджолов.

Според ректора на ВТУ незаконосъобразните действия на проф. Венка Кутева са свързани с главните книги, в които оценките на студентите от изпити са нанасяни от други лица не с полагане на подпис, а с поставяне на печат. Освен това е установено, че е разрешила 25 % или 183 студенти от начална педагогика да се обучават по индивидуален план и така е ликвидирала цял курс в редовната форма.

По думите на зам.-ректора проф. Стоян Буров пък през управленския си мандат проф.Кутева е получила над 30 000 лева хонорар извън за заплатата, за да упражнява контролните си функции. Хонорар над 22 000 лв. е взел и бившият ректор проф. Пламен Легкоступ, когато е бил в неплатен отпуск в Китай. Дреги три служителки от факултета пък са се облажили с по над 15 000 лева.

За констатираните нередности преди седмица е сезирана Прокуратурата във Велико Търново.

Проф.Христо Бонджолов изрази притеснение, че е възможно да не се проведат легитимни избори за органи на управление на висшето училище на 20 май. Според него причината е, че председателят на Студентския съвет не желае да насрочи избори за попълване на квотата на студентите в Общото събрание. Заради това ръководството на ВТУ е изпратило уведомително писмо до министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Случаят с нашия Университет е пословичен. Той е отпреди двайсетина години. Не е отсега. Ако беше отсега – щеше да бъде решен много леко. Има раково образувание, което трябва да бъде отстранено, защото е в нарушение на Закона за висшето образование. Министърът има право да се намеси, защото има право по Закон, за да не се повтори случаят със Стопанската академия в Свищов да не се проведе легитимен избор и да бъде назначен служебен ректор”, коментира проф. Христо Бонджолов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България