Ръководството на ВТУ и посланика на Япония обсъдиха идеи за сътрудничество

Извънредният и пълномощен посланик на Япония у нас Н.Пр. Шиничи Яманака в сряда гостува във Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий". Той се срещна с ректора на учебното заведение проф. д-р Христо Бонджолов. На срещата бяха обсъдени сътрудничеството с японско посолство, изучаването на японски език във ВТУ, договорите на ВУЗ-а с японски университети, бъдещите съвместни инициативи и предстоящият 20-ти празник на японската култура.

„Японски език се изучава в специалностите Приложна лингвистика с втори чужд език японски и Български език и източен език към катедра „Класически и източни езици и култури” на Филологическия факултет на Великотърновския университет. Специалността Приложна лингвистика с втори чужд език японски е открита през учебната 1993/1994 г., а с Български и японски език – 2012/2013. Тези специалности са уникални за България. В момента в двете специалности се обучават над 70 души”- разказа проф. Христо Бонджолов. Той изрази и задоволството си от много добрите връзки на Великотърновския университет с японски университети – в момента има сключени двустранни споразумения за сътрудничество с 5 японски университета, а друг университет – Саппоро Гакуин, град Саппоро, също проявява интерес към Великотърновския университет за подписване на договор за сътрудничество.

Н. Пр. Шиничи Яманака благодари, че с дейността си Великотърновският университет допринася за развитието на отношенията между България и Япония.

Проф. д-р Христо Бонджолов подари на Н.Пр. Шиничи Яманака мартенички с пожелание за много здраве и късмет, Ex libris на Великотърновския университет с патроните светите равноапостоли братята Кирил и Методий и рекламни материали за Университета. В книгата за почетни гости Н. Пр.  Шиничи Яманака написа:

„Изказвам своето уважение и благодарност към Великотърновския университет за приноса му в задълбочаването на приятелските връзки между Япония и България. Надявам се, че и за в бъдеще връзките между двете държави ще продължават да се развиват”.

След срещата с проф. Бонджолов, Н. Пр. Шиничи Яманака присъства на учебен час по японски език, запозна се със студентите и преподавателите и обсъди с тях подготовката на студентите по японски език, техните специализации в японски университети, организирани от японското Министерство на образованието и по двустранните договори на Великотърновския университет с японски университети, конкурсите по ораторско майсторство, в които с успех редовно участват нашите студенти.

Коментари

Задължително поле