Ръководството на Каталуния не признава решенията на Мадрид

Снимка: Архив

Каталунското ръководство не признава решението на Мадрид да отстрани от длъжност премиера на автономията Карлес Пучдемон и да разпусне парламента й. Това заяви регионалният премиер Ориол Жункерас, също отстранен от длъжност, в статия за барселонския вестник "Пунт авуи", цитиран от ТАСС.

Той посочва, че Барселона смята решенията на Мадрид за противоречащи на принципите на демокрацията и отказва да ги изпълнява. "Не можем да признаем нито държавния преврат срещу Каталуния, нито антидемократичните решения, които взема Народната партия по указания от Мадрид", каза политикът.

„Подкрепящите независимостта каталунски партии биха загубили парламентарното си мнозинство, но регионалните избори през декември ще са силно оспорвани, сочи публикувано днес социологическо проучване, цитирано от Ройтерс. Според изследването блокът за независимостта ще спечели 42,5 процента, а блокът против независимостта 43,4 процента. Проучването е проведено сред около 1000 души от компанията "Сигма дос" и публикувано във вестник "Мундо".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа