Ръководството на Стопанска академия се срещна с бесарабските възпитаници на вуза

Състоя се първата от поредица планирани работни срещи между бесарабските българи – настоящи студенти в Стопанска академия от различни курсове и специалности, и академичното ръководство, в лицето на ресорния зам.-ректор по студентска политика и институционални комуникации доц. д-р Николай Нинов, с фокус върху обучението, престоя, възможностите за работа и съвместно сътрудничество.

В началото на срещата доц. Нинов припомни, че в настоящата мандатна програма, ръководството на Академията обръща сериозно внимание и се стреми да осигури възможност на представители на българските диаспори зад граница да станат свищовски студенти. В тази връзка са осъществени няколко работни визити, първата от които в Украйна, а след това в Македония и Кипър, предстоят и други посещения в български училища в чужбина. По време на срещата студентите разказаха за себе си – от къде са, как са избрали Стопанска академия, в каква специалност се обучават. Споделиха и впечатления от града, хората, висшето училище.

Първият студент от Украйна е Виктор Мандажи – 3 курс, спец. „Бизнес информатика”, който през настоящата учебна година е записал и втора специалност „Икономика на туризма”. По негова препоръка, в Свищов пристига Емануела Ларионова – също в 3 курс, но избрала спец. „Финанси”. „Много ми харесва обучението в Стопанска академия, защото се провежда на много високо ниво”, сподели по време на срещата Виктор. „Не е много лесно, но ми харесва. Всички ми помагат да се адаптирам, да усвоявам по-добре българския език – и преподаватели, и колеги”, каза Емануела.

Още през първата година на обучение, тя препоръчва свищовската академия на Анатоли Труфкин, който в момента е второкурсник в спец. „Маркетинг”. „Много ми харесва тук, искам да продължа и магистратура в Свищов. Адаптацията не ми беше трудна, защото Емануела и Виктор ме посрещнаха, а и всички около мен помагат”, каза бъдещият маркетолог. Във втори курс, но в спец. „Международни икономически отношения” е и Дария Стоянова. Тя също сподели добрите си впечатления от Свищов, който по думите й е с много приятни, добри и гостоприемни хора. „Искам да бъда активна в Стопанска академия – да участвам в конкурси и да помагам на останалите студенти”, каза още Дария.

Най-новото попълнение на групата студенти бесарабски българи е Михаил Колев, който е първокурсник в спец. „Бизнес информатика”. Пристигнал наскоро, казва, че малко му е трудно да научи българския език, но му помагат приятелите, колеги и преподавателите. „Свищов е много красив град – на мен ми харесва. Харесва ми обучението, специалността, преподавателите. Много добри и комфортни условия имам в общежитието, харесва ми и храната в студентския стол”, коментира Михаил. Украинските студенти споделиха, че макар и далеч от своите родители и близки, се чувстват добре в Свищов и в Стопанска академия, защото са заобиколени от хора, които им помагат за по-бързата адаптация и усвояването на езика. Третокурсниците разказаха, че още от първата лятна ваканция са си намерили работа и вече две лета работят – в Свищов и по българското Черноморие.

В рамките на работната среща бяха коментирани въпроси, свързани с учебния процес през настоящата академична година, социално-битовите условия, възможности за временна заетост, както и потенциала на идеята бесарабските студенти да станат „посланици” на СА „Д. А. Ценов” – Свищов в рамките на стартиралата нова Кандидатстудентска кампания 2018 на територията на Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование