Турски полицай стреля по колега, а след това в себе си, след спор

Росен Желязков: Досега в Европейския парламент не е имало прецедент, какъвто има с пакет „Мобилност“ 1 Според министърът се спекулира по темата

Масови арести след атаки срещу роми в Париж

Красимир Каракачанов: Не мисля, че скандалът с апартаментите ще разклати властта

Главният прокурор на Турция и заместничката му в музей „Етъра” опитаха как се тъче

Нова водна стена, пейки и осветление на площад „Гарибалди“ Предстоят довършителни дейности по озеленяването

Възпоменание пред Паметника на Одринската епопея в Деня на Тракия (СНИМКИ)

Административният капацитет в България сe е подобрил с над 4% Това сочат резултатите от национално проучване „Индекс на административния капацитет на държавната администрация” на Стопанска академия

Апелативният съд обяви за решаване дело за пране на пари срещу трима сливенци

Това ли наричате футбол?

Пламен Таушанов, БАЗП: Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

Момчета потрошиха площадка, камери ги записаха

Англия с жалба до УЕФА, заради маймунски звуци

Обезопасяват парка „Борово око” в Търговище По предписание се премахват стари дървета и се засаждат нови видове

Ръководството на Стопанска академия се срещна с бесарабските възпитаници на вуза

Състоя се първата от поредица планирани работни срещи между бесарабските българи – настоящи студенти в Стопанска академия от различни курсове и специалности, и академичното ръководство, в лицето на ресорния зам.-ректор по студентска политика и институционални комуникации доц. д-р Николай Нинов, с фокус върху обучението, престоя, възможностите за работа и съвместно сътрудничество.

В началото на срещата доц. Нинов припомни, че в настоящата мандатна програма, ръководството на Академията обръща сериозно внимание и се стреми да осигури възможност на представители на българските диаспори зад граница да станат свищовски студенти. В тази връзка са осъществени няколко работни визити, първата от които в Украйна, а след това в Македония и Кипър, предстоят и други посещения в български училища в чужбина. По време на срещата студентите разказаха за себе си – от къде са, как са избрали Стопанска академия, в каква специалност се обучават. Споделиха и впечатления от града, хората, висшето училище.

Първият студент от Украйна е Виктор Мандажи – 3 курс, спец. „Бизнес информатика”, който през настоящата учебна година е записал и втора специалност „Икономика на туризма”. По негова препоръка, в Свищов пристига Емануела Ларионова – също в 3 курс, но избрала спец. „Финанси”. „Много ми харесва обучението в Стопанска академия, защото се провежда на много високо ниво”, сподели по време на срещата Виктор. „Не е много лесно, но ми харесва. Всички ми помагат да се адаптирам, да усвоявам по-добре българския език – и преподаватели, и колеги”, каза Емануела.

Още през първата година на обучение, тя препоръчва свищовската академия на Анатоли Труфкин, който в момента е второкурсник в спец. „Маркетинг”. „Много ми харесва тук, искам да продължа и магистратура в Свищов. Адаптацията не ми беше трудна, защото Емануела и Виктор ме посрещнаха, а и всички около мен помагат”, каза бъдещият маркетолог. Във втори курс, но в спец. „Международни икономически отношения” е и Дария Стоянова. Тя също сподели добрите си впечатления от Свищов, който по думите й е с много приятни, добри и гостоприемни хора. „Искам да бъда активна в Стопанска академия – да участвам в конкурси и да помагам на останалите студенти”, каза още Дария.

Най-новото попълнение на групата студенти бесарабски българи е Михаил Колев, който е първокурсник в спец. „Бизнес информатика”. Пристигнал наскоро, казва, че малко му е трудно да научи българския език, но му помагат приятелите, колеги и преподавателите. „Свищов е много красив град – на мен ми харесва. Харесва ми обучението, специалността, преподавателите. Много добри и комфортни условия имам в общежитието, харесва ми и храната в студентския стол”, коментира Михаил. Украинските студенти споделиха, че макар и далеч от своите родители и близки, се чувстват добре в Свищов и в Стопанска академия, защото са заобиколени от хора, които им помагат за по-бързата адаптация и усвояването на езика. Третокурсниците разказаха, че още от първата лятна ваканция са си намерили работа и вече две лета работят – в Свищов и по българското Черноморие.

В рамките на работната среща бяха коментирани въпроси, свързани с учебния процес през настоящата академична година, социално-битовите условия, възможности за временна заетост, както и потенциала на идеята бесарабските студенти да станат „посланици” на СА „Д. А. Ценов” – Свищов в рамките на стартиралата нова Кандидатстудентска кампания 2018 на територията на Украйна.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.