Столичани подават сигнали през телефоните

„Пътна полиция“: Отстранен е завъртял се ТИР, блокирал движението в района на тунел „Топли дол” към София

Вижте какво е състоянието на републиканските пътища към 17:30 часа

Кафене се взриви в Япония, над 40 души са пострадали (СНИМКИ и ВИДЕО)

Варна тегли 46,7 млн. лв. кредит за подобряване на градската среда

Километрични опашки по магистралите „Хемус“ и „Тракия“ блокираха движението към София

Вижте СНИМКИ от официалното посрещане на президента Радев от крал Абдула и кралица Рания в Аман

Жирардели иска среща с Бойко Борисов

Актьорът Юлиан Костов пред „Труд”: Отказвал съм роли в България, целя се в Холивуд

Утре пускат електронните винетки в продажба

АПИ санкционира пътноподдържащата фирма на магистрала „Струма“ на територията на област Кюстендил 

Автобус се заби челно в стена в Швейцария, един загина и над 40 са ранени

Преобърнал се снегорин блокира движението Кюстендил-Дупница

Гръцката полиция е спасила 45-годишна българка, отвлечена и малтретирана в Германия

Три рисунки от 400 стават картички на Шумен

Ръководството на УМБАЛ „Пловдив“ поиска драстично намаляване на ДДС за здравеопазването

Ръководството на УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница) настоява за драстично намаляване на ДДС-то за здравеопазване. „Част от острия недостиг на финансови средства в болниците може да бъде преодолян, ако ДДС върху консумативите, лекарствата и медицинската техника за здравеопазването бъде намален от 20% на 6-8%. Нужен и е нов статут на държавните и общинските болници – те трябва да бъдат преобразувани от търговски дружества в здравни заведения и дейността им повече да не бъде оценявана по финансови показатели, а по продукта „Здраве“, който формират“, заяви доц. д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на Университетска болница „Пловдив“.

Той посочи, че абсолютно всички лечебни заведения – от най-малките до най-големите, имат задължения, независимо дали са държавни, общински или частни: държавните и общинските дължат пари на доставчици, а частните – на банките. „В момента месечните приходи на УМБАЛ „Пловдив“ са паднали с около 500 000 лв. заради лимитирането при запазване на обема на дейността. В последните дни на всеки месец сме принудени да задържаме работата с тенденция до спиране в определени звена, за да не надхвърлим лимита, защото надлимитната дейност не се заплаща и остава за сметка на болницата“, признава доц. д-р Йорданов.

Според него проблеми има и с налагането на болниците на пръстовият идентификатор, тъй като когато пациентът се чекира, не се получава обратна информация дали е регистриран в системата. „Разбира се, че не е, когато НЗОК откаже да плати за лечението му. Само за декември 2016 г. например няма да бъдат преведени средства за четирима пациенти, чието лечение ни струва по 2-3 хиляди лева всяко“, твърди изпълнителният директор на Университетска болница „Пловдив“.

„Изход от ситуацията може да бъде намерен, ако се въведе електронна здравна карта. В нея се съдържа достатъчно информация – здравна и финансова. Чрез нея може да се проследи здравния статус на всеки пациент във времето – кога е получил помощ, какво лечение му е приложено, дали е от спешен порядък или пък с хронично заболяване“, допълва доц. д-р Георги Йорданов.
От ръководството на УМБАЛ „Пловдив“ обявиха, че ще поставят всички тези свои искания пред бъдещия здравен министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.