на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ръководството на УМБАЛ “Пловдив” поиска драстично намаляване на ДДС за здравеопазването

Ръководството на УМБАЛ “Пловдив” (бившата Окръжна болница) настоява за драстично намаляване на ДДС-то за здравеопазване. “Част от острия недостиг на финансови средства в болниците може да бъде преодолян, ако ДДС върху консумативите, лекарствата и медицинската техника за здравеопазването бъде намален от 20% на 6-8%. Нужен и е нов статут на държавните и общинските болници – те трябва да бъдат преобразувани от търговски дружества в здравни заведения и дейността им повече да не бъде оценявана по финансови показатели, а по продукта “Здраве”, който формират”, заяви доц. д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на Университетска болница “Пловдив”.

Той посочи, че абсолютно всички лечебни заведения – от най-малките до най-големите, имат задължения, независимо дали са държавни, общински или частни: държавните и общинските дължат пари на доставчици, а частните – на банките. “В момента месечните приходи на УМБАЛ “Пловдив” са паднали с около 500 000 лв. заради лимитирането при запазване на обема на дейността. В последните дни на всеки месец сме принудени да задържаме работата с тенденция до спиране в определени звена, за да не надхвърлим лимита, защото надлимитната дейност не се заплаща и остава за сметка на болницата”, признава доц. д-р Йорданов.

Според него проблеми има и с налагането на болниците на пръстовият идентификатор, тъй като когато пациентът се чекира, не се получава обратна информация дали е регистриран в системата. “Разбира се, че не е, когато НЗОК откаже да плати за лечението му. Само за декември 2016 г. например няма да бъдат преведени средства за четирима пациенти, чието лечение ни струва по 2-3 хиляди лева всяко”, твърди изпълнителният директор на Университетска болница “Пловдив”.

“Изход от ситуацията може да бъде намерен, ако се въведе електронна здравна карта. В нея се съдържа достатъчно информация – здравна и финансова. Чрез нея може да се проследи здравния статус на всеки пациент във времето – кога е получил помощ, какво лечение му е приложено, дали е от спешен порядък или пък с хронично заболяване”, допълва доц. д-р Георги Йорданов.
От ръководството на УМБАЛ “Пловдив” обявиха, че ще поставят всички тези свои искания пред бъдещия здравен министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.