Ръководството на УМБАЛ "Пловдив" поиска драстично намаляване на ДДС за здравеопазването

Ръководството на УМБАЛ "Пловдив" (бившата Окръжна болница) настоява за драстично намаляване на ДДС-то за здравеопазване. "Част от острия недостиг на финансови средства в болниците може да бъде преодолян, ако ДДС върху консумативите, лекарствата и медицинската техника за здравеопазването бъде намален от 20% на 6-8%. Нужен и е нов статут на държавните и общинските болници - те трябва да бъдат преобразувани от търговски дружества в здравни заведения и дейността им повече да не бъде оценявана по финансови показатели, а по продукта "Здраве", който формират", заяви доц. д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на Университетска болница "Пловдив".

Той посочи, че абсолютно всички лечебни заведения - от най-малките до най-големите, имат задължения, независимо дали са държавни, общински или частни: държавните и общинските дължат пари на доставчици, а частните - на банките. "В момента месечните приходи на УМБАЛ "Пловдив" са паднали с около 500 000 лв. заради лимитирането при запазване на обема на дейността. В последните дни на всеки месец сме принудени да задържаме работата с тенденция до спиране в определени звена, за да не надхвърлим лимита, защото надлимитната дейност не се заплаща и остава за сметка на болницата", признава доц. д-р Йорданов.

Според него проблеми има и с налагането на болниците на пръстовият идентификатор, тъй като когато пациентът се чекира, не се получава обратна информация дали е регистриран в системата. "Разбира се, че не е, когато НЗОК откаже да плати за лечението му. Само за декември 2016 г. например няма да бъдат преведени средства за четирима пациенти, чието лечение ни струва по 2-3 хиляди лева всяко", твърди изпълнителният директор на Университетска болница "Пловдив".

"Изход от ситуацията може да бъде намерен, ако се въведе електронна здравна карта. В нея се съдържа достатъчно информация - здравна и финансова. Чрез нея може да се проследи здравния статус на всеки пациент във времето - кога е получил помощ, какво лечение му е приложено, дали е от спешен порядък или пък с хронично заболяване", допълва доц. д-р Георги Йорданов.

От ръководството на УМБАЛ "Пловдив" обявиха, че ще поставят всички тези свои искания пред бъдещия здравен министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони