Фандъкова посочи Савина за неин заместник по време на кампанията

Ученичка се нуждае от спешна белодробна трансплантация Състоянието на Дария се влошава, събраните средства не стигат за интервенцията

Мъж почина, след като скочи от третия етаж на къщата си

Жена заболя от марсилска треска Състоянието й добро, болестта протичала леко

Откриха мъртви два бели лешояда и скален орел край Своге

Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Мъж намушка 64-годишна жена в гърба в Пловдивско Пострадалата е с опасност за живота

България е сред първенците в ЕС по управление на корабния трафик Нова комуникационна система в пристанищата ще облекчава бизнеса

Взрив в руска лаборатория, съхраняваща смъртоносни зарази

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пияна шофьорка блъсна паркирани коли в Пловдив

Космонавт към Брад Пит: Като астронавт си по-убедителен от Джордж Клуни

Матео Ренци създава своя партия

5 хитри начина за спиране на късното хранене Малките изкушения вечер добавят много калории на сутринта

Премиерът Борисов на Хераклея Синтика: Това е национално богатство (ВИДЕО)

Ръководството на УМБАЛ „Пловдив“ поиска драстично намаляване на ДДС за здравеопазването

Ръководството на УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница) настоява за драстично намаляване на ДДС-то за здравеопазване. „Част от острия недостиг на финансови средства в болниците може да бъде преодолян, ако ДДС върху консумативите, лекарствата и медицинската техника за здравеопазването бъде намален от 20% на 6-8%. Нужен и е нов статут на държавните и общинските болници – те трябва да бъдат преобразувани от търговски дружества в здравни заведения и дейността им повече да не бъде оценявана по финансови показатели, а по продукта „Здраве“, който формират“, заяви доц. д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на Университетска болница „Пловдив“.

Той посочи, че абсолютно всички лечебни заведения – от най-малките до най-големите, имат задължения, независимо дали са държавни, общински или частни: държавните и общинските дължат пари на доставчици, а частните – на банките. „В момента месечните приходи на УМБАЛ „Пловдив“ са паднали с около 500 000 лв. заради лимитирането при запазване на обема на дейността. В последните дни на всеки месец сме принудени да задържаме работата с тенденция до спиране в определени звена, за да не надхвърлим лимита, защото надлимитната дейност не се заплаща и остава за сметка на болницата“, признава доц. д-р Йорданов.

Според него проблеми има и с налагането на болниците на пръстовият идентификатор, тъй като когато пациентът се чекира, не се получава обратна информация дали е регистриран в системата. „Разбира се, че не е, когато НЗОК откаже да плати за лечението му. Само за декември 2016 г. например няма да бъдат преведени средства за четирима пациенти, чието лечение ни струва по 2-3 хиляди лева всяко“, твърди изпълнителният директор на Университетска болница „Пловдив“.

„Изход от ситуацията може да бъде намерен, ако се въведе електронна здравна карта. В нея се съдържа достатъчно информация – здравна и финансова. Чрез нея може да се проследи здравния статус на всеки пациент във времето – кога е получил помощ, какво лечение му е приложено, дали е от спешен порядък или пък с хронично заболяване“, допълва доц. д-р Георги Йорданов.
От ръководството на УМБАЛ „Пловдив“ обявиха, че ще поставят всички тези свои искания пред бъдещия здравен министър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.