Ръсел Кроу - Мачото с фермата

Големият актьорски звяр и фермер Ръсел Кроу, който навърши 57 години преди дни, отдавна не притежава формата на героя си от “Гладиатор”, но по всичко личи, че затлъстяването при него е само физическо. Постигнал всичко, роденият в Нова Зеландия и израснал в Австралия топ играч с буен нрав, продължава да е свръхзает с филми и сериали. А наскоро официално се заговори, че в плановете му влиза продължение именно на “Гладиатор”.

Изглежда, че Ръсел Кроу и Крис Хемсуърт - още една австралийска суперзвезда - са станали големи приятели покрай снимките на новия супергеройски комиксов екшън за Тор и са обсъждали нов живот за “Гладиатор”. Те са говорили за възможни сценарии, в които Хемсуърт да изиграе порасналия син на генерал Максим Децим Мердий - образът, който окончателно превърна Кроу в световна сензация преди 21 години след като вече беше привлякъл погледите с роля на суров бияч със значка в шедьовъра “Поверително от Ел Ей”. Все още не е ясно как точно Ръсел ще се завърне в едно евентуално продължение на “Гладиатор”.

В последните години той качи много излишни килограми и изглежда няма намерение да бъде една от онези холивудски звезди, които поддържат фитнес режим и вдъхновяват по-младите от тях да бъдат във форма.
Ръсел Кроу винаги е бил извън стереотипа на знаменитостите - за добро и за лошо. Той има огромна ферма в Австралия, обича конете и добитъка, спонсорира ръгби отбори, не се извинява публично за своя мачизъм, а понякога си навлича и проблеми със закона. Преди години беше арестуван след като замери служител на хотел с телефон и разкъса плътта на лицето му. Скандалът беше огромен и почти унищожи кариерата и репутацията на австралиеца, но той успя да се завърне. А и той пооправи нещата със служителя с извънсъдебно споразумение за шестцифрена сума, по медийни информации.

Но Кроу не се укроти напълно и често си навличаше гнева на морализаторите с откровени коментари и заяждания с журналисти по време на интервюта. Той наистина не е типичния отборен играч. И до днес десетки хора в индустрията свидетелстват колко трудно е да се работи с него и какъв кошмарен човек по време на снимки може да бъде Кроу.

Въпреки това той продължава да работи на най-високо ниво, а преди години дори направи и свой режисьорски дебют. Ръсел Кроу може да си позволи да плува срещу течението в индустрията и в същото време да е на върха именно заради титаничната си изява в “Гладатор”. Епосът на сър Ридли Скот, който го постави на картата и го закова на развлекателния Олимп като могъща холивудска сила, си остава един от последните наистина монументални американски филми. За него Ръсел Кроу спечели и “Оскар” за главна мъжка роля.

После направи изключителни роли в класни филми като “Вътрешен човек”, “Американски гангстер”, “Господар и командир”, “Клетниците”, “Ной”, биографичната драма “Красив ум”.

С Ридли Скот пробваха да повторят магията на “Гладиатор” с “Робин Худ” през 2010-а, но резултатът разочарова.

Просто “Гладиатор” беше нещо наистина специално, а Кроу изгради легендарен образ. Самият филм възроди интереса към историческите зрелища от епохата на Древен Рим, но остана единственото наистина велико произведение по темата за новия век. Тоталният провал на римейка на холивудската класика “Бен Хур” отпреди няколко години окончателно подпечата своеобразното падение на опитите да се задържи вниманието на публиката върху античната естетика.

В този контекст значението на “Гладиатор” е още по-голямо, а влиянието на филма продължава отвъд жанровите трендове. Моменти и реплики от могъщия епос влязоха в поп жаргона и продължават да са в циркулация и днес. Кадрите, в които Ръсел Кроу в образа на римския генерал, станал гладиатор - Максим Децим Мердий, галещ житните класове, е визуална класика. Възгласът му “Не се ли забавлявате?” живее свой живот вече 20 години.

А надъхващата му сентенция от началото на филма “Това, което правим приживе, отеква във вечността” остава златен филмов цитат.

Своенравният Ръсел Кроу излъчва внушително мъжество без позьорщина. Играта му е пример за качествен мачизъм. Генералът и гладиатор на Кроу е стабилно филмово въплъщение и драматизация на архетипа за воина и герой, чието дело вдъхновява песни и митове.

Затов едно евентуално продължение би било огромен риск. Особено в епохата на политическата коректност. Дори и Ръсел Кроу може да се подхлъзне в това блато.

 

Помня как го арестуваха

Ръсел е много добър творчески партньор и колаборатор. Винаги е съсредоточен в ролята и готов за работа. По време на “Гладиатор” и двамата тествахме себе си. На екрана може да изглежда лесно, но беше като да изкачиш 16 планини. Нямахме достатъчно диалог в сценария и трябваше да действаме. Да измислим нещо.
В “Добра година” също ни се получи. Но тогава Кроу беше в лош период и заглавията заради инцидента с телефона, който беше хвърлил по служител на хотел. Помня как си пуснах тогава телевизия и изведнъж гледам Ръсел с белезници. Точно го бяха арестували. Казах си : “Боже мили!”.

Сър Ридли Скот, режисьор и продуцент

 

Винаги е невероятно подготвен и задълбочен

Винаги е удоволствие да работя с Ръсел. В “Красив ум” свърши толкова много работа и заслужи наградите си.

После общата ни творческа история беше изключително ценна за работата по “Ной”. Потопихме се в ролите си веднага - още на първата репетиция се сработихме и бяхме готови за това приключение. Ръсел е човек, който изследва материала и отдава голямо значение на репетициите. Винаги е невероятно подготвен и задълбочен.

Дженифър Конъли, актриса

 

Цяла Австралия се гордее с него

Не мога да опиша с думи какво удоволствие е да се общува с Ръсел. Като актьор научавам толкова много за професията и изкуството да играеш. А като австралиец съм горд - той прави толкова за страната. Цяла Австралия се гордее с него.

Нямам търпение за новия филм за “Тор” да стане готов. Ръсел добавя толкова много на цялата поредица и ще зарадва феновете.

Крис Хемсуърт, актьор 

Актьорът и пожарите 

Ръсел Кроу притежава много земя в Австралия и в края на 2019-а гигантските горски пожари, бушуващи по източното крайбрежие на страната, унищожиха част от неговата собственост. Заради бедствието той пропусна и наградите “Златен глобус”.

Тогава Кроу публикува видео на хеликоптер, изсипващ вода върху пушещи дървета близо до ограда и алея и похвали спасителните операции. По-късно пусна снимки, които показват как неговата обширна и, доскоро опожарена, земя отново е зелена след дни на пороен дъжд.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети