Ръст в броя на първокурсниците отчитат в Техническия университет в Пловдив

Ръст в броя на първокурсниците отчитат в Техническия университет в Пловдив в навечерието на новата академична година, която официално ще бъде открита на 25 септември (понеделник).

Над 400 бъдещи инженери от 31-ви випуск на филиала на Техническия университет – София в града под тепетата ще прекрачат прага на висшето учебно заведение. Те ще бъдат обучавани по 12 специалности, като при най-предпочитаната от тях – „Компютърни системи и технологии“, конкуренцията по време на кандидат-студентската компания беше над петима кандидати за едно студентско място. „За другите специалности конкуренцията беше по-ниска, но като цяло имаме много добро изпълнение на държавната поръчка за прием през академичната 2017/2018 и повече записани студенти в сравнение с предходната“, коментира професор Въльо Николов, директор на Техническия университет – филиал Пловдив.

Сред новоприетите студенти има и чужденци, повечето от които са от Гърция. Доскоро предпочитаната специалност от чужденците бе„Индустриално инженерство“, защото в нея лекциите и упражненията се водят само на английски език. Чуждестранните студенти от новия випуск, които са избрали други специалности, вече са изучили български език.

Това лято в ТУ-Пловдив особено отчетлива бе тенденцията към мотивирано кандидатстване в една, най-много две или три сродни специалности. Няма го „традиционното“ преди години изброяване на всички специалности, пък ... където ме приемат. Анализът на университетското ръководство показва, че новите студенти са наясно с професионалната си ориентация още от първи курс. Много често те продължават в специалност, която са учили преди това в професионални и математически гимназии.

„Студентите ни са наясно с това какво искат да работят и държат да се подготвят именно в тази насока. Продължава кандидатстването по магистърските програми на Техническия университет – София, филиал Пловдив. Анализът показва, че расте броят на кандидатите, завършили в други университети и дори неинженерни специалности. Те считат, че така ще имат по-добри възможности за работа и реализация като специалисти. Основната част от първокурсниците са от Пловдивския регион, както и от съседните области в Южен централен регион”, допълва проф. Въльо Николов. Той допълни, че за трета поредна година бъдещите инженери в ТУ-Пловдив ще следят лекции на живо на световни учени от САЩ. През новата учебна година български и американски студенти едновременно чрез видеоконферентна връзка ще правят съвместни лабораторни упражнения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование