Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 13 декември 2019

„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

Ръст на приема в професионалното обучение отчете министър Вълчев

На снимката: Министър Вълчев разгледа новата учебна работилница в гимназията по текстил в Сливен

От 48 на 56 процента е нараснал през последните години приемът в учебните заведение, предоставящо професионално образование. Допълнителни стипендии стимулират учениците, въвежда се и дуалната форма на обучение, заяви при посещението си в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той бе гост на единствената в страната професионална гимназия по текстил на името на първия фабрикаджия на Балканите Добри Желязков, където се извършва обучение по защитените от държавата професии тъкачество, предачество и плетачество. Повод за визитата бе създаването на нова, модерна учебна работилница по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда. Проектът е на стойност 63 428 лева. Италианският текстилен магнат с български паспорт Едоардо Миролио е предоставил оборудване на стойност 10 хил. лева. Новата работилница е оборудвана с 13 шевни машини, последен писък на техниката. Тя е с капацитет за обучение на 128 ученици.

302-ма са възпитаниците на професионалната гимназия. Паралелките са 14, като 3 от тях са дуални. Момичетата и момчетата от 11 и 12 клас имат възможност да обучават в реална производствена среда във фабриката на Миролио в Сливен.

Министър Вълчев отбеляза, че ще посети и основното училище в близкото до областния град село Сотиря, където учат деца предимно от уязвимите групи. Той съобщи, че работата по механизма за връщане и задържане на децата в предучилищното и училищното образование е върнала в класните стаи 44 хил. деца. Около 4 хиляди от тях са отпаднали вторично. Екипите по механизма са издирвали общо 260 хил. деца и ученици. Има данни, че 160 хиляди от тях пребивават със семействата си в чужбина.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.