Рязко увеличаване на децата, извършили противообществени прояви в Търговище

Снимка: Архив

Кражби и повреждане на обществено имущество са основните прояви

Има рязко увеличаване на децата, извършили престъпления или противообществени прояви през миналата година в Търговище. В местната комисия, която се занимава с възпитателни дела, са регистрирани 87 деца, което е пиков брой за последните десет години, отчитат от там. Спрямо 2017 г. има двойно увеличаване, тъй като тогава са били регистрирани едва 44 деца.

30 от преминалите през комисията са малолетни, като най-малкият извършител е 9-годишен. 15 от всички регистрирани пък са били момичета, което също е рекорден брой от повече от десетилетие.

От комисията отчитат и тревожно увеличение на проявите, извършени от групи деца. 58 са участниците в 20 формирования, действали в различно съучастие. Както и при престъпленията, извършени от възрастни, децата най-често са хващани в кражби и присвоявания, включително и на автомобил. Увеличават се и случаите на унищожено или повредено обществено имущество, както и на агресия. От комисията уточняват, че са работили с 4 групички, които са тормозели други деца. Ставало дума за тормоз над по едно дете, което е било пресирано от няколко други.

Противно на мнението, че деца без родителски контрол, живеещи само с един възрастен най-често влизат в статистиката на противообществените прояви, в Търговище основната част от регистрираните са били с по двама родители. При роднини са отглеждани 11 деца. Само 2 от непълнолетните били отпаднали от образователната система, показват още данните от комисията. През годината са били наложени 118 възпитателни мерки, включително и на родители. Под надзор на обществен възпитател са били поставени 34 деца. Няма настанени в интернати или възпитателни училища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право