Рeгионален исторически музей – София с изложба „София в зората на свободата“ за 3 март

Рeгионален исторически музей – София ще отбележи 139 години от Освобождението на България с временната изложба "София в зората на свободата". Официалното откриване е на 1 март 2017 г. от 17:00 ч. Експозицията "София в зората на свободата" се организира в чест на националния празник на България – 3 март. Тя показва художествени и веществени доказателства за нашата столица от времето непосредствено след Освобождението (1878 г.), съобщиха от Столична община.

Условно изложбата може се раздели на две части. Първата съдържа картини от художествения фонд на Регионален исторически музей – София. Сред тях са прочутите произведения на Йозеф Обербауер, изобразяващи: църквата "Света София", Касапската чаршия, улицата със Сливнишкия хан, вече несъществуващата Часовникова кула на София и др. Изложбата се допълва и с някои предмети. Те са изработени от майстори-занаятчии и са продавани на тогавашната Златарска чаршия в София.

Допълнително, в главната витрина на Регионален исторически музей – София във фоайето, са изложени самоварът и сабята на Панайот Хитов. Те са дар на българския революционер от руското командване за личния му принос в Руско-турската война (1877–1878 г.). Изложбата може да бъде видяна в Регионален исторически музей – София до края на месец март 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България