Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Сайт на четири езика пускат за БГ председателството на ЕС Страницата на български, английски, немски и френски ще замени тази на министерството на Лиляна Павлова

Изработва се от „Информационно обслужване“ за 70 000 лв.

Официалният сайт на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде пуснат на 1 декември. Това отговориха от ресорното министерство на запитване на “Труд”.

Страницата ще бъде на четири езика – български, английски, немски и френски, по образец и насоки на Генералния секретариат на Съвета на ЕС. Ще има и адаптирана версия за хора с увреждания. Там ще се излъчва на живо и на запис видео от събитията от програмата на председателството, ще се публикуват статии, документи, прессъобщения и снимки със свободен достъп. Към сайта ще има и мобилно приложение.

“Процесът по създаване на сайт на българското председателство се движи в срокове”, увериха от ведомството на министър Лиляна Павлова. Към момента предстои подписването на договор с избраната за изпълнител на поръчката държавна компания “Информационно обслужване”. Тя е посочила в офертата си срок за изработка от 20 календарни дни. По задание трябва да осигури и тестов вариант преди официалното пускане на сайта и 7 календарни дни съпровождане след приемането му в редовна експлоатация. В плана за подготовка на председателството срокът за създаване на “напълно функциониращ интернет портал” е месец октомври.

“Информационно обслужване” получи поръчката за 70 000 лв. като единствен участник в повторна процедура. Първата обществена поръчка беше прекратена в началото на септември, след като подадените документи и на “Информационно обслужване” АД, и на другите кандидати – “Стратегма” ООД и “Агенция Дизайн БГ” ЕООД, се оказаха неотговарящи на изискванията.

Държавната ИТ фирма ще получи 60 822 лв. с ДДС за изработката на сайта и мобилното приложение, 6 588 лв. за стриймиг, 9882 лв. за хостинг и 6588 лв. за поддръжка. Изпълнителят трябва да гарантира 99% непрекъсваемост на видеото на живо и да предвиди натоварвареност от 10 000 потребители едновременно. Цената включва и последваща поддръжка до края на 2018 г. По договор 70 на сто от сумата ще бъде изплатена след приемането на сайта и приложението, 15% на 31 юни и 15% след края на 2018 г.

Въпреки че кабинетът е запазил още един адрес – http://www.bg-eupresidency.gov.bg/, новият сайт ще замени настоящата страница на ресорното министерство – http://www.eu2018bg.bg, която е изцяло на български език. Единственият текст на английски, публикуван там, е превод на проекта за програма на председателството.

Ведомството на Лиляна Павлова няма ангажимент да попълни с актуална информация на чужди езици и други основни държавни страници в интернет. “Информацията на сайта на Българското председателство ще бъде с напълно свободен достъп и институциите, медиите и всички заинтересовани страни ще могат да я използват без ограничение на своите сайтове, ако тя представлява интерес за тях”, обясниха от министерството.

 

В страницата на МС ги няма министрите

Сайтът на президента е без версия на английски

0501-kareВ английската версия на официалната интернет страница на Министерския съвет – http://www.government.bg няма почти нищо. Там са публикувани някои основни данни за България и със закъснение се качват преводи на основните съобщения на правителствената пресслужба. Липсва даже съставът на правителството.

Сайтът на МВнР – http://www.mfa.bg/, не предлага и на английски език цялата информация, която е публикувана на български. Страницата на президента – https://www.president.bg/, пък изобщо няма английска версия.

Най-добре поддръжан на английски e сайтът на Народното събрание – http://www.parliament.bg/.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.