Салвини ухажва Полша за съюз в ЕП

Италианският вицепремиер работи усилено върху нова група в институцията

Либерален лидер осъди предстоящата среща във Варшава

Десните ръководители на Полша и Италия ще циментират своите “специални отношения” на среща във Варшава, която може да създаде най-голямата евроскептична сила в следващия Европарламент, предаде “ИЮ Обзървър”.

На разговорите в сряда между шефа на управляващата в Полша партия “Право и справедливост” (”ПиС”) Ярослав Качински и италианския вицепремиер Матео Салвини ще бъде обсъждано полското членство в бъдещата група на Салвини в ЕП. Вицепремиерът и лидер на евроскептичната “Лига” вече убедил крайнодесните партии във Франция и Холандия да станат част от новия съюз. А ако успее да убеди и австрийската крайна десница - Партията на свободата, и “ПиС” към сътрудничество, новата формация може да получи около 140 евродепутати на вота през май и така да стане трета по големина в новия ЕП. В момента “Лига” е част от евроскептична група от 34 депутати, а “ПиС” е в Европейски консерватори и реформисти.

Ако Салвини свика предсрочни избори в Италия, както се очаква, и ги спечели, а “ПиС” победят на парламентарния вот т.г., което също се очаква, в новия съюз в ЕП може да влязат лидерите на две от шестте най-големи държави в Евросъюза.

Италианският вицепремиер ухажва и десния унгарски премиер Виктор Орбан, чиято партия “Фидес” е част от Европейската народна партия (ЕНП). За момента Орбан изглежда не е склонен да напуска ЕНП, но миналото лятото двамата със Салвини обявиха общ антиимиграционен фронт срещу политиките на Париж.

Новината за утрешната среща бе разкритикува от лидера на либералите в ЕП Ги Верхофстат като начало на националистическа кампания за унищожаването на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа