На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Саломе Зурабишвили – Тя, президентът

Само до преди двайсетина години отвличането на момичета с цел женитба минаваше в Грузия за част от вековната традиция. Вече не е. Традицията се промени до толкова, че днес Грузия върви уверено по европейския си път на развитие и за първи път в историята си ще има за президент жена – Саломе Зурабишвили.

До този момент само две жени са влизали в историята на Грузия с ранга на светици. Света Нино пристига в Иберия в края на III век и след години на проповеди покръства древната страна, за да я превърне в първата православна държава в света и втората християнска след Армения. Царица Тамара столетия по-късно превръща Грузия в най-могъщата държава в региона, а нейното време се нарича “Златния век”. Тя е толкова уважавана и могъща, че са я наричали не царица, а цар – “Тамар мепе”.

Днес за трети път жена записва важно историческо събитие, но едва ли с размерите на производственичките си. На първата жена президент се пада и тъжната чест да сведе институцията да символ. След края на мандата на Саломе Зурабишвили Грузия ще се превърне в напълно парламентарна република, а държавният глава ще бъде избиран от специална комисия и ще има само представителни функции. Нещо като Мая Манолова, но с автомобилен парк и по-голям бюджет.

Около личността на президента Зурабишвили витаят противоречиви новини и мнения. Тя влиза в политиката на Грузия като надежда, като бяла лястовица. Саломе е потомка на елитно грузинско семейство от епохата на предсъветската епоха.

През 1918 година, след разпада на Руската империя и прехода към болшевишка империя, Грузия и другите кавказки царства обявяват независимост. Дядото на Саломе – Иван Зурабишвили влиза в правителството на Грузия. Той е съратник на легендарния поет и баща на грузинската нация – Илия Чавчавадзе. Дядо й по майчина линия – Нино Николадзе пък е основател на най-голямото днес пристанище в страната – това в Поти.

Независимостта продължава точно три години. През 1921-а Червената армия окупира страната и предците на бъдещата президентка заминават за Франция. Нейните родители живеят трудно, но си стъпват на краката бързо. Бащата й – Леван работи като инженер в автомобилен завод, а майка й – Зейнаб Кадия е домакиня.

Саломе се ражда в Париж на 18 март 1952 г. и получава солидно образование. Първо учи в Парижкия институт за политически науки, а след това специализира в Колумбийския университет, Ню Йорк, където един от лекторите й е прочутият Збигнев Бжежински.

През цялото това време семейството й не изоставя надеждата да се върне в Грузия някой ден. Баща й Леван организира землячески организации, а момичето говори и пише перфектно родния си език.

Зурабишвили започва своята дипломатическа кариера през 1974-а, когато постъпва на работа в Министерството на външните работи на Франция. Веднага е изпратена като трети трети секретар във френското посолство в Италия, през 1977-1980 г. – втори секретар в постоянната мисия на Франция в ООН. През следващите години Зурабишвили израства в кариерата стъпка по стъпка, като преминава в мисиите в САЩ, Чад, НАТО достига до заместник постоянен представител на Франция в Европейския съюз. Следват няколко години на важни постове в “Ке д’Орсе”, като през 2001 г. е назначена за ръководител на Генералния секретариат на националната отбрана на Франция по международни въпроси и стратегия.
През 2003-а е назначена на пост, който преобръща живота й. Саломе Зурабишвили става извънреден и пълномощен посланик на Франция в Грузия. По това време страната е управлявана от Едуард Шеварнадзе, корупцията е в космически размери, престъпността – също.

Точно тогава започва и Революцията на розите, водена от опозиционния лидер Михаил Саакашвили. На следващата година режимът на Шевернадзе пада и Саакашвили поема властта като президент, а партията му започва шеметни реформи, които преобръщат Грузия в добрия смисъл.

Президентът лично моли своя френски колега Жак Ширак да освободи Зурабишвили от задълженията й, за да може да я назначи за външен министър в своя кабинет.

“Вие ще имате най-добрият възможен дипломат”, казва Ширак и така Саломе започва кариерата си в Грузия. Тя е доста странна. Кариерата. Година по-късно тя напуска правителството, партията и става противник на Саакашвили. Обвинява го, че подготвя диктатура. Не, че не е права.

В спомените си тя изтъква едно свое постижение като министър – извеждането на руските войски от Грузия. Тя лично преговаря с Владимир Путин по казуса. Това се случва, но много след като тя е напуснала вече поста и при съвсем други обстоятелства.

В опозиция създава обществено движение “Саломе Зурабишвили”, което просъществува само година, а след това създава партия с името “Пътят на Грузия” – едно от джуджетата в политическата палитра на Грузия.

Всички политически наблюдатели днес твърдят, че Зурабишвили става президент благодарение на два прости факта. Управляващата партия “Грузинска мечта” не намира консенсусна фигура от своите среди и защото Зурабишвили е харесвана и извън партията. Най-големият въпрос, който всички си задават е какво ще е отношението й към Русия. Тя самата бързо отговори на този важен въпрос пред ВВС.

“Не може да има приятелство с Русия, докато има окупирани грузински територии”, категорична е тя.

 

Женила се е два пъти

Саломе Зурабишвили се е женила два пъти. Първият път за Николозо Горджестани, с когото се запознават в Рим, където тя е на мисия. С него имат момче и момиче – Теймураз и Кетеван. Според нея със съпруга си са били много различни и дори децата им не могли да спасят брака. След развода тя заминава на мисия в Чад, за да забрави болката – според нея. Вторият й брак е за журналиста от радио “Свободна Европа” Жанри Кашия, който продължава до неговата смърт преди няколко години.

“Това беше най-голямата любов в живота ми и въпреки болката аз съм много щастлива, че живях с такъв човек”, казва тя.

 

За нея

Исторически избор

Изборът на жена президент на Грузия наистина е историческо събитие и с цялото си сърце пожелавам на Саломе Зурабишвили престоят й на този пост да остане в историята на Грузия и така да продължи ръста на икономическо развитие на страната и благосъстоянието на грузинския народ. Надявам се, че и многовековните добросъседски отношения между Армения и Грузия ще подължават да укрепват.

Никол Пашинян, министър-председател на Армения

 

Тя променя събитията

Жена ще бъде за първи път президент – това е най-същественият елемент в тази победа. Освен това на върха на грузинската държава застава дама, която е потомък на грузинци, прокудени от болшевиките през 1921 година и днес в избора на Зурабишвили за държавен глава има нещо символично.

Рамаз Сакварелидзе, политолог

 

Надпартиен президент

Саломе Зурабишвили ще бъде първият надпартиен президент в историята на Грузия. Изборите не бяха просто гласуване за президент, те бяха своеобразен референдум, на който народът още веднъж ясно и категорично отхвърли лъжата, насилието и подкрепи тази политическа идея, в основата на чиито ценности е човекът, а защитата на неговото достойнство – основен приоритет.

Каха Каладзе, кмет на Тбилиси (“Грузинска мечта”)

 

Независима е само формално

Формално Зурабишвили се считаше за независим кандидат на изборите и съответно сега – за независим президент. Но колко независим можеш да бъдеш, когато през цялата кампания управляващата партия те подкрепя с целия си административен и организационен апарат и когато всеки член на кабинета агитира в твоя полза, включително и лидера на партията – милиардерът Бидзина Иванашвили.

Гела Васадзе, журналист

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Вносна политичка от Америчко, ясно е чии указания ще изпълнява. Дано да е за доброто на грузинците.

 2. Изглежда като груба грешка на грузинците но явно са фалшифицирали изборите.
  Ей соросоиди, тези врели некипели ги разправяйте на бабите си!

 3. С огромно удоволствие научам, че начело на Грузия застава човек, който няма да следва кремълската „права линия“. Но ДА НЕ СЕ РАДВА. КГБ не пуска лесно от руския лагер. Знаем как Юлия Тимошенко бе вкарана в затвора и заменена от МАРИОНЕТКАТА на кремълският Демон – Янукович, който пък си назначи отбор руско-украински фашисти. Г-жа Зурабишвили да очаква лавина от обвинения и скалъпени съдебни процеси, затвор и … реабилитация ако остане жива.

 4. Не се е женила,а се е омъжвала,бе,алооу! ТЯ,ПРЕЗИДЕНТКАТА,а не президентът.

 5. КАТО ВСИЧКО ДЖЕНДЪРСКО, ТАЗИ ИЗРАСНАЛА И ВЪЗПИТАНА НА ЗАПАД ГРУЗИНКА , ЩЕ НАПРАВИ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО РАЗДЕЛЕНИЕТО НА НАРОДА СИ…………….

  1. Ако в Грузия има руски агенти и тролове и наивно лековерн население, със сигурност ще има разделение както у нас. А ти какво предлагаш, за да няма разделение? да се обедим в блок на тоталитарния фашизъм и да правим бомби, ракети, снаряди и танкове (това предложи Путин на Гърция срещу финансова помощ за заема).

   1. НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ТИ ДЖЕНДЪРЧЕ НЕВИННО , СЪС РАЗПРАН ОТ РУСКА МЕЧКА ГЪЗ СИ ВЛЮБЕН НЕ ВЪВ РУСКИТЕ АГЕНТИ И ТРОЛОВЕ , А ВЪВ МЕЧИЯ ЗДРАВ И СИ МЕЧТАЕШ ДА ТИ ОСТАНЕ В ДЖЕНДЪРСКОТО ДУПЕ, ДОКАТО ДИШАШ………….ХА,ХА,ХАААААААА

 6. Саломе е компромисен вариянт тип ‘Дедо’. Докарана от бошевиките с носталгия от едно време.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.