Самоубийство на гробарите

На 29-ия ден от протеста организаторите решиха да понесат черен ковчег с надпис “2009-2020 г. - Борисовата диктатура”.

Полиция премахна палатките и освободи пътните трасета 

От МВР обявиха, че няма да допускат блокади

Задържаха провокаторите от форума на ГЕРБ

“Мероприятията и инсталациите компрометираха идеята на протеста. Зле измислените пърформанси отново опорочиха недоволството. Същото се случи и през 2013 г. Връх на тъпотията бе нескопосаната акция с ковчега, която на практика е самоубийство на гробарите”, коментира пред “Труд” 21-годишният Станимир, който е студент в Париж и от първия ден участва в протестите. Той обясни, че след акцията с ковчега е спрял да ходи на протестите.

При полицейска акция рано сутринта бяха премахнати палатковите лагери на ключови кръстовища в София, Варна, Пловдив и на пътя към магистрала “Тракия” при Стара Загора.

“Още от началото на протестите подчертавахме, че те не са заявени в Столична община, какъвто е редът и бяха определени като нерегламентирани. Оттук нататък няма да позволим поставянето на палатки по кръстовищата”, каза комисар Тони Тодоров, зам.-началник на Охранителна полиция-СДВР. Тодоров бе категоричен, че не е използвана никаква сила срещу палаткаджиите. Общо 12 човека били отведени в районните управление и по-късно освободени.

“Не съм против протестите. Против съм това едни граждани, да пречат на други граждани. Защо трябваше да се блокират възлови кръстовища и да се създават проблеми на стотици столичани и на хората, дошли по различни поводи в София. Има толкова градинки и площади, на които могат да се опънат палатките. Не разбирам наистина защо трябваше за се спре движението на Орлов мост, пред Софийския университет и на бул. “Цар Освободител”, коментира пред “Труд” софиянец, който се е подписал срещу блокадите. Подписката бе внесена в СДВР и Столична община ден, преди премахването на блокадите.

В Стара Загора палатки, столове и маси били доброволно премахнати от протестиращите. Вдигането на палатковия лагер на “Баня старинна” в Пловдив е започнало малко преди 5 часа тази сутрин. Голяма част от събралите се там заявили пред униформените, че палатките не са техни. Ръководството на варненската полиция пък благодари на протестиращите за съдействие при разчистването на палатковия лагер в центъра на града.

Междувременно бяха задържани двама от участниците в грозните сцени по време на националната конференция на ГЕРБ в “София Тех Парк”. 20-годишният Денислав Станоев, който изхвърли телефон на журналистка, е с обвинение. Признал “че лица, съпричастни към организирането на протестите, са му обещали заплащане, ако предизвика и извърши провокация”, казаха от прокуратурата. Той нямал досега криминални регистрации. Не бил и член на футболни агитки. Вторият Симеон Стойчев (22 г.) пък е кикбоксьор. От началото на годината работи в охранителна фирма.

КРИБ благодари на Борисов за премахнатите пътни блокади

Искат регламентиране на местата за протест

Бизнесът иска заповед за регламентиране на местата на протестите. Това става ясно от позиция на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), които благодарят на премиера Бойко Борисов за реакцията на писмото им от 4-ти август (т. г.), в което те настояваха за осигуряване на нормален бизнес трафик.

В писмата от техните регионални организации се посочва, че блокадите на възлови пътни артерии, свързващи важни търговски зони или населени места, оказват твърде негативно влияние върху нормалното функциониране и снабдяване и търговска дейност на компаниите.

В тази връзка клоновете на КРИБ в страната молят да бъде издадена заповед за провеждане на протести на точно определени места, подходящи за целта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България