Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г.

Емил Крумов е бил повикан на разпит в ДАНС и се самоубил преди да премине през скенерите. Снимка: Булфото

Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

Правил преди 10 г. опит за самоубийство

Мъж се застреля пред сградата на Държавна агенция „Национална сигурност” малко преди 14 ч. днес. 59-годишният Емил Крумов се е гръмнал в главата със самоделно оръжие, преди да мине през скенерите. Крумов носел със себе си пистолет със заличени номера и два пълнителя, прокуратурата проверява и версията за опит за нападение над служители от ДАНС.

Той е бил извикан на разпит във връзка с разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на Българския национален съюз (БНС) и на „Луковмарш”. Крумов от години е редови член на организацията. Мъжът е от Перник, години наред живеел с майка си, която починала и останал съвсем сам. Той е бил с изключително слаба психика и преди 10 г. е правил опит за самоубийство. Тогава бившият шеф на БНС Боян Расате е успял да го разубеди да не посяга на живота си.

Емил Крумов е мъжът, който през 1981 г. отвлича самолет ТУ -134 на БГА „Балкан”, който изпълнява редовен рейс София-Варна. Десет минути преди машината да кацне, мъж, облечен с немска униформа и отличителни белези на хитлерист с пистолет в ръка се отправил към кабината на пилотите. Минавайки през салона в този вид, той направил впечатление на пътуващ резервен екипаж и в момента, когато пилотите предавали на немски език исканията му за отклоняване на самолета към Мюнхен, той е бил обезвреден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право