Дрогиран шофьор оказал съпротива при полицейска проверка Водачът опитал да скрие амфетамин, като го лапнал

Задържаха 4000 литра нелегален алкохол в Митница Пловдив

Огнеборци спасиха от изпепеляване сгради над 5000 кв. м площ в центъра на Търново Пожарът лумна в бивш военен корпус

Президентът Радев в отчета си: Започнах нормализирането на отношенията с Русия (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК)

Учени твърдят, че Австралия и Северна Америка някога са били свързани в суперконтинента Нуна

Над 60 000 души са евакуирани заради изригване на вулкана Майон във Филипините

11 души са ранени при атака срещу офис на хуманитарна организация „Спасете децата“ в Афганистан

Елена Йончева: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Цвета Караянчева: Дебатът по вота на недоверие беше безинтересен, а мотивите несериозни

Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

Директорът на училището, където учител удари ученик: Аз съм срещу насилието

Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Почина научнофантастичната авторка Урсула ле Гуин

Самоходна машина ще спасява риби и птици в Шабленското и Дуранкулашкото езеро

Снимка: МОСВ

Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) отпуска 381 275 лв. на община Шабла за купуване на самоходна машина. С нея ще се ограничи заблатяването в защитените местности Шабленско и Дуранкулашко езеро, съобщават от МОСВ.

Спешните мерки се налагат заради инвазията на тръстика в езерата и замърсяването на водите с отпадъчна маса. С помощта на машината ще се извършва подводно косене и изкореняване на растителността, което ще подобри водообмена между двете езера. Това е важно условие за размножаването и развитието на местните обитатели – риби, птици, земноводни, влечуги и бозайници.

Спасителният проект се реализира по изрично настояване на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. „На изнесеното заседание на парламентарната комисия по околната среда и водите в Добрич на 25-27 септември 2016 г. поехме конкретни ангажименти да подпомогнем поддържането на Шабленското езеро в добро състояние. Ангажирах се максимално бързо да бъде разгледано искането на община Шабла за купуването на машина за рязане на тръстиката и поддържането на крайбрежната зона “, каза министър Василева. Тя допълни, че община Шабла е поела ангажимент в случай на необходимост да предоставя многофункционалната машина за поддържане и на други влажни зони.

Шабленското езеро е в списъка с влажните зони с международно значение от 1996 г. Тук живеят 29 вида риби от семейства „Шаранови“ и „Попчета“, като седем от тях са включени в Червената книга на Република България.  Районът е единственото находище у нас на дългоопашато попче. Тук живеят 6 вида земноводни и влечуги. Комплексът има стратегическо значение за световно защитената червеногуша гъска, която зимува в него.

Интензивното земеделие и животновъдство във водосбора  на езерата през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век обаче са увеличили многократно количеството амоний, фосфати и нитрати във водите. В резултат на протичащите процеси водните огледала обрастват с тръстика, а дъното се покрива с нарастващ слой тиня. Лиманните езера се заблатяват и има риск множество редки видове ще изчезнат от тукашните им хилядолетни местообитания, затова предприетите възстановителни мерки имат спасителен характер.  Те са предписани и в плановете за управление на защитените местности.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.