На 19 август 2018 да почерпят

Уникална драма в дебюта на Кристиано Роналдо за „Юве“!

Да те цакат с виртуална бира Най-странните приложения за смартфон с милиони потребители

САЩ готвят санкции за фирмите, които участват в „Северен поток-2“

Петрова нива събра хиляди родолюбци

Маримуртра – балкон, надвесен над морето На 50 години създателят на легендарната ботаническа градина напуска бизнеса и се отдава на хобито си

Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Руби Роуз ще играе супергероиня лесбийка Тя е секси и обича да се татуира

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

На 3 септември стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

Само бедността загрозява красивата еврейка

Еврейски жени в традиционно облекло.

Свещената книга Талмуда дава ценни наставления как дъщерите на Израел да бъдат прекрасни

Древните юдейки се отдавали изцяло на култа на тялото си, тъй като са имали подкрепата не само на мъжете, но и на законите, традициите, вписани в Книгата на поучението (Талмуд) – еврейската библия.

Трябва да бъде споменато, че еврейките полагали особени грижи за косите си. За правенето на фризури е служил гребенът, а за измиването на косите са употребявали хума и специален сорт зеле, наричано сапунено. Украшенията за косите били доста сложни, като за закрепване на фризурите използвали особени игли. Имало е жени, които професионално са се занимавали с фризьорство. Широко било застъпено носенето на чужди коси и изработени специални перуки. Равините споменавали: “Към грижите за красотата принадлежи гримирането на очите и миглите, фризирането и намазването на лицето с кремове, пудри, багрила”. Тези козметични средства, които се споменават в Талмуда, били познати в библейските времена, така например гримирането на очите, което главно се е вършело от жени, известни с лекото си поведение. Срещу този обичай профетите се опълчили най-енергично. В еврейската библия мазилката за очи има своето име – специална черна боя (според други автори боята била тъмносиня). По времето на Мишна (началото на християнското летоброене) гримирането на очите влязло в употреба от всички дами и талмудистите е трябвало да се примирят с това положение. Твърде вероятно е някои от тях да са считали, че гримът около очите е неизбежна част към тоалета на жената. Като мазилка за лицето в Талмуда се посочва специална светлочервена пудра. Древни източници споменават, че юдейките от онова време полагали сериозни грижи да нямат косми под мишниците и интимните части по телата си. Освен маслата, използвани за красива кожа, израелтянките използвали и сапуни във вид на прах – обикновени и парфюмирани. Специално внимание се обръща на вид ароматизиран сапун, който според Раби Йосеф се състоял от 1/3 алое, 1/3 миро и 1/3 уханни сини теменуги.

Към особено прочутите прелести на хубавите еврейки принадлежали красивите бели зъби и в Талмуда са описани различни средства за тяхното поддържане. Споменават се и изкуствени зъби, изработени от злато и сребро. Описано е едно момиче, което отишло при равин Исмаел, за да се оплаче, че годеникът й не искал да се ожени за нея, тъй като имала грозен изкуствен зъб, правещ я неприветлива. Равин Исмаел наредил да й поставят за негова сметка златен зъб и сватбата се състояла. По този повод той споделил с болка: “Дъщерите на Израел са красиви, но само бедността ги загрозява.”

Съществувал стар обичай, по силата на който жените през цялото време на месечния си цикъл не бивало да се намазват, напудрят, начервяват, нито да се обличат с разкошни тоалети, за да не дразнят мъжете. По-късно рави Акива взел становище по този въпрос и пояснил: “С това жената става неприятна за собствения си съпруг, от което може да последва и развод”. След така направеното изявление обичаят бил премахнат. В еврейската библия се намират много доказателства за използването на дамски парфюми и козметика. Съобщава се, че израелтянките носели постоянно в себе си стъкълца с парфюми и капсули с уханни корени. На други места се споменава за амбулантни търговци, които предлагали по къщите фини уханни масла. Има свидетелства, които отбелязват, че еврейките поставяли парфюм в обувките си. Мъжете обикновено не се парфюмирали. Като особено неподходящо се считало, когато някой учен се парфюмирал. По този повод рави Шия заявил: “Това важи само за места, където човек поради неестествено сношение би станал подозрителен”. На представителите на силния пол било строго забранено да употребяват мазила и всякаква козметика. Мъжете на Древен Израел, които употребявали такива средства, се явявали като нарушители на библейската заповед: “Не трябва мъж да се облича в женски дрехи!”

Учените на Талмуда акцентирали и върху един особен закон, по силата на който задължавали съпруга редовно да осигурява на жена си джобни пари, съответно големината на зестрата, за тоалети и козметични цели. За тази цел равините определили на дъщерята на известния йерусалимски магнат Нагдимон бен Горион да й бъде осигурена скромната дневна сума от 400 златни монети. Едно ново въведение и възстановяване силата на този хилядолетен еврейски закон безспорно би било силното желание на голяма част от днешните представителки на нежния пол.

От всичко споменато дотук проличава добре вкусът и естетическото разбиране, което древните юдейки са имали по отношение на тяхната телесна култура. Тяхна ежедневна грижа е била употребата на козметика от различни региони и по нищо не са отстъпвали на днешните добре изглеждащи дами.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Ама редакцията, еврей са потомците на Авраама, Исаака и Якова. Ако са гьоко тюрки как да са еврейки? Пък тези са живи дьомнета на снимките.

  2. Израел също си има мис „Свят“. Цар Давид се е влюбил безпаметно,за секунди в къпещата се Витсавия/или Витсавее-майката на цар Соломон/,която той видял отблизо и за нея е написано,че е била изключително красива.

  3. Дайте да се аучим да правим разлика между евреи и хазари. Евреите са мангали. А хазарите са подли боклуци.

  4. На Велимит коментара най- ми допада.
    Най- хубавите чифутски одежди са нарисувани от Хес, Гьобелс и др. световно уважавани модни дизайнери на черно- бели дрешки на раенца. Даже са им позволили и звездички да си носят, да се открояват от останалите.
    Искам да съм жив и да видя времена в които чифутите отново да са лекувани от доктори като Менгеле- един прочут доктор и медицински гуру в много отношения.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.