Само до 10 г. затвор за двойния убиец Омар, защото е непълнолетен

Снимки: БТВ и Нова ТВ
15-годишният сириец Омар (на малката снимка) бе задържан часове след катастрофата чак в Първомай - на повече от 200 километра от Бургас.

Засега не е подведен под отговорност българинът, продал автобуса на каналджиите

Зад решетките са за 72 часа

Присъда само от 3 до 10 години затвор може да получи убиецът на двамата полицаи - 15-годишният сириец Омар. Потвърдено е почти 100%, включително и с ДНС експертиза на волана, че той е шофирал автобуса с мигранти, който блъсна патрулния автомобил и причини смъртта на младши инспектор Йордан Илиев (31 г.) и старши полицай Атанас Градев (43 г.) от Първо бургаско РУП.

10 години затвор е максималното наказание, което се предвижда в Наказателния кодекс за непълнолетни лица, въпреки че се касае за обвинение за особено тежко престъпление, поясни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Освен Омар, който ще отговаря за умишлено причиняване на пътно-транспортно произшествие с две жертви и участие в трафик на хора, обвинения за каналджийство са повдигнати на двама негови сънародници сирийци. Единият е настанявал 47-те мигранти в автобуса и е пътувал с него, а другият е участвал в купуването на превозното средство.

“Тримата са задържани за 72 часа и предстои внасяне на искане за постоянния им арест”, каза Мария Маркова от Районна прокуратура - Бургас.

До момента няма повдигнато обвинение срещу българина, за когото се твърди, че е продал автобуса на сирийците. Изяснява се дали той е замесен в каналджийската схема.

Омар е пристигнал в България през октомври 2021 г. с братята си. Всички били настанени в бежанския център в Харманли и получили хуманитарен статут. Братята му си заминали, а той останал, но често излизал от лагера, като заявявал, че ходи при близки в София. Досега никой от чиновниците в центъра не бил чувал Омар да се занимава с каналджийство, или да може да кара автомобил или автобус.

Другите двама трафиканти сирийци са у нас по-отдавна и имат статут на постоянно пребиваващи чужденци. Те са купили автобуса “Мерцедес”, който бил амортизиран и оставен от кърджалийска фирма в Хасковско за скрап, но в пункта решили да му сложат фалшиви нидерландски номера. Пуснали обява за продажбата му, но все още разследващите изясняват дали сирийците наистина са купили автобуса, или само са го взели под наем за смъртоносния курс от границата с Турция към Бургас.

Годеницата на Йордан: Чакам те вкъщи!

Полицаят Йордан Илиев и годеницата му Светлозария Кидерова. Снимка: Фейсбук 

Издигат паметник на лобното място

“Ти беше най-доброто, с което ме дари съдбата! Ти беше мой учител, моя подкрепа, мой приятел и любим! Ти ми беше всичко! Твърде добър сиза този гаден свят! Твърде принципен и всеотдаен. Имахме толкова мечти... Винаги ще те нося в сърцето си! Чакам те да си дойдеш вкъщи, мили мой!”. Това написа вчера във фейсбук журналистката Светлозария Кидерова от Бургас в памет на своя годеник - загиналият бургаски полицай Йордан Илиев (31 г.).

Вчера Илиев и колегата му Атанас Градев бяха изпратени по последния им път от стотици бургазлии и официални лица, сред които и президентът. В памет на двамата герои патрулки и пожарни коли в цялата страна включиха сирените си. На мястото, където автобусът смаза полицейският автомобил, ще бъде издигнат паметник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право